+

Abnormaal eten

Net als iedereen heb ook ik allerlei opvattingen over wat normaal en abnormaal is. Op het gebied van eten en drinken sta ik daar meestal niet bij stil. Of ik groente en fruit nu op de markt koop, bij de …

Net als iedereen heb ook ik allerlei opvattingen over wat normaal en abnormaal is. Op het gebied van eten en drinken sta ik daar meestal niet bij stil. Of ik groente en fruit nu op de markt koop, bij de Turkse groenteboer of in de supermarkt, het verschil is nooit heel groot. Tomaten zijn rond en rood, komkommers lang en groen. Dacht ik. Totdat ik kennis maakte met het werk van Uli Westphal.

Westphal houdt zich bezig met hoe mensen omgaan met de natuur. Hij werkt sinds 2006 aan de serie Mutatoes, waarvoor hij in Berlijn gewassen verzamelt die zo afwijkend zijn dat ze de consument meestal niet bereiken. Wij schijnen er namelijk collectief zo’n uitgesproken mening op na te houden over hoe ons voedsel eruit hoort te zien, dat we het links laten liggen als het een andere vorm of kleur heeft. Producenten doen daarom de grootst mogelijke moeite om gestandaardiseerde groente en fruit te produceren.

Westphal ontdekte in een vervolgproject dat vooral voor tomaten veel moeite wordt gedaan om voedsel te creëren dat zo goed mogelijk aansluit bij hoe wij denken dat het moet zijn. Het is een onderwerp dat de afgelopen tijd aan actualiteit heeft gewonnen, doordat grote producenten als Monsanto ernaar streven de wereld dankzij genetische modificatie te voorzien van de tomaten die consumenten het liefst kopen. Hoe je daar verder ook over denkt: de beelden van Westphal laten treffend zien hoe uiteenlopend tomaten zijn als de natuur haar gang gaat.

Ik vind de foto’s fascinerend. Op iedere foto herken ik wat het is, maar het ziet er toch dusdanig vreemd uit dat ik het zelf waarschijnlijk niet zou kopen als het in de schappen lag. Het is volgens mij precies die bewustwording die hij met zijn werk nastreeft. Zou jij dit voedsel kopen? En zou je het opeten als het uit je eigen tuin kwam?

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties