+

“Wat je koopt blijft tenminste 20 jaar in je directe omgeving!”

Annabelle Birnie is sinds 2012 directeur van het Drents Museum en had daarvoor een indrukwekkende carrière in de kunst- en cultuurwereld. Birnie is gecertificeerd taxateur moderne en hedendaagse kunst. We vroegen haar naar bijzondere aankopen uit haar eigen kunstverzameling en …

Annabelle Birnie is sinds 2012 directeur van het Drents Museum en had daarvoor een indrukwekkende carrière in de kunst- en cultuurwereld. Birnie is gecertificeerd taxateur moderne en hedendaagse kunst. We vroegen haar naar bijzondere aankopen uit haar eigen kunstverzameling en haar gouden tip voor beginnende verzamelaars.

 

Wat is het eerste kunstwerk dat je ooit hebt aangeschaft? Waarom kocht je dat werk?

Het duurde lang voordat ik mijn eerste kunstwerk kocht. Destijds werkte ik bij Gallery Delaive en sprak ik veel verzamelaars. Ze verkochten hun eerste aankoop nooit maar vertelden wel vaak dat ze het werk inmiddels ontgroeid waren. Dat wilde ik per se niet. Daarom zocht ik naar een werk dat ik erg goed vond en waarvan ik de kunstenaar altijd vanuit mijn eigen beleving zou onthouden. Het werd een kleine tekening van Karel Appel.

 

Wat is het meest bijzondere werk in jouw collectie en kun je hier iets over vertellen?

De meest bijzondere foto die ik gekocht heb ik een werk van Koos Breukel. Het is een werk waar ik zelf op sta en dat ook via De gulle ekster te koop is. Het werk markeert een bijzondere periode in mijn leven die mij mede gevormd heeft tot wie ik nu ben. Destijds wilde ik dat laten vastleggen, omdat een periode van ziekte nu eenmaal iets is om het liefst snel te vergeten. Door de foto sta ik vaker stil bij het leven en de bijzondere ervaringen die ik meemaak

 

Waar let je op bij het kopen van een kunstwerk?

Als ik een kunstwerk koop ga ik erg impulsief te werk. Het werk moet me raken, ik mag het ook gewoon mooi vinden. Als taxateur kijk ik wel goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Als ik twijfel vraag ik een collega om mee te kijken. Dat zal de beroepsdeformatie wel zijn.

 

Van welke kunstenaar of ontwerper ben je op dit moment onder de indruk?

Van Scholten & Baijings. Ik ben verliefd op de Arita-serie. Geweldig dat ik daar nu een abonnement op heb. Maar ook de dekbedden, vloerkleden en andere textiel zijn geweldig. Het is allemaal goed werk. Scholten & Baijings vormen een ontwerpduo waar ik steeds op let en waarvan ik reikhalzend uitkijk naar hun volgende projecten.

 

Wat is jouw gouden tip voor een beginnende verzamelaar?

Volg je eigen gevoel en smaak. Luister eerst naar jezelf, dan pas naar anderen. Oriënteer je goed, bijvoorbeeld op beurzen, en bedenk; datgene wat je koopt blijft tenminste twintig jaar in je directe omgeving.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties