+4. Colour Porcelain for 1616 / Arita Japan by Scholten & Baijing

Big in Japan

Onze nieuwste ‘eksters’, de ontwerpers Stefan Scholten en Carole Baijings, zijn waarschijnlijk de eerste Nederlandse ontwerpers die de eer kregen om voor een Japans bedrijf porselein te ontwerpen. In Arita op het zuidelijke eiland Kyushu wordt al sinds het begin …

Onze nieuwste ‘eksters’, de ontwerpers Stefan Scholten en Carole Baijings, zijn waarschijnlijk de eerste Nederlandse ontwerpers die de eer kregen om voor een Japans bedrijf porselein te ontwerpen. In Arita op het zuidelijke eiland Kyushu wordt al sinds het begin van de zeventiende eeuw porselein gemaakt. Ook nu nog werken er in Arita vooral ambachtelijke pottenbakkers, die op traditionele wijze zeer verfijnd en bijzondere aardewerk produceren. Heel wat Nederlandse musea hebben porselein uit Arita in hun collectie: een groot deel van het serviesgoed dat door de VOC uit Japan werd gehaald, kwam hier vandaan en wordt ook wel Imari genoemd naar de haven waaruit het verscheept werd.

1616/Arita zocht naar een hedendaagse vertaling van het porselein dat al eeuwenlang in de Japanse porceleinhoofdstad werd gemaakt. Hoofdontwerper Teruhiro Yanagihara experimenteerde hiervoor met nieuwe materiaalsoorten en ontwierp de strakke, witte serie die ook bij De gulle ekster te vinden is. Hij ontmoette Scholten en Baijins in 2011 op de designbeurs in Milaan en vroeg hen om een ontwerp te maken waarin kleur een belangrijke rol zou spelen.

De Nederlanders bestudeerden het traditionele Aritayaki-porselein en filterden hieruit kleuren die vaak terugkwamen, zoals aquarelblauw, lichtgroen, rood-oranje en okergeel. Vervolgens trokken ze zich twee weken terug in een huis in de bergen rond Kyoto om daar de eerste tekeningen te maken. Het resultaat is een ontwerp dat de rust, ambachtelijkheid en verfijndheid van het traditionele Arita-porselein heeft en tegelijkertijd verrassend gevormd en kleurig is. Het ontwerp werd lovend ontvangen en sprak zowel in Nederland als Japan direct tot de verbeelding. In 2012 won stond het bijvoorbeeld bij alle afleveringen van het televisieprogramma Zomergasten op tafel en ontvingen ze hiervoor een Dutch Design Award.

De serie Colour Porcelain is vanaf nu bij De gulle ekster te bestellen in de vorm van losse producten of een abonnement.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties

Geef je reactie op “Big in Japan”

Your email address will not be published.

*: Je moet dit veld invullen.