+Bloodroot Blades, 8 inch Model 1, foto: Luke Snyder

Bloedmooi en vlijmscherp

Van alle keukengerei vind ik het koksmes wel het meest intrigerend. Een goed koksmes maakt het verschil tussen au julienne en eerste hulp. Als het lekker in de hand ligt, waan ik me onoverwinnelijk en voelt het doorprikken van het …

Van alle keukengerei vind ik het koksmes wel het meest intrigerend. Een goed koksmes maakt het verschil tussen au julienne en eerste hulp. Als het lekker in de hand ligt, waan ik me onoverwinnelijk en voelt het doorprikken van het plasticje op het bakje supermarkttonijn alsof ik de vis zelf volleerd fileer. Behalve scherp moet een goed mes ook mooi zijn.

Luke en David van het Amerikaanse Bloodroot Blades maken met de hand alledaagse messen van hergebruikte materialen. Het mes in de hoofdafbeelding is bijvoorbeeld gemaakt van een hergebruikte zaag, waardoor het een ongekende hardheid heeft (hard = scherp). Het zijn echte vakmensen, en dus beloven ze een levenslange garantie.

Florentine Kitchen Knives is een project van de Israëlische kunstenaar Tomer Botner. De handvatten hebben allemaal een uniek patroon en de messen worden ontworpen in Zuidwest-Tel Aviv en vervolgens handgemaakt, wat op ieder mes te lezen is. Via de email vertelt Botner dat onder andere topkok Sergio Herman van Oud Sluis zijn messen gebruikt (heeft). Als je er zelf mee aan de slag wilt, zal je de kunstenaar moeten mailen, want na een succesvolle crowdfunding campagne zijn de messen verder nergens te krijgen.

De Maple Set messen van de Canadese ontwerpstudio The Federal wonnen dit jaar een Red Dot Design Award. De combinatie van hout en metaal maakt deze messen uniek en stukken minder angstaanjagend dan mijn andere favorieten. Nu is het nog een prototype, maar na de erkenning van Red Dot zullen ze binnenkort wel op de markt verschijnen.

Ook Chelsea Miller maakt haar messen met de hand, van hergebruikt metaal en hout van de boerderij waar ze opgroeide in Vermont. In materiaal en prijs zijn ze vergelijkbaar met de messen van Bloodroot Blades, maar stukken grover en stoerder.

Wil je weten hoe je zo’n prachtig koksmes het beste tot z’n recht laat komen, kom dan op 15 september naar onze herfstworkshop koken bij Bordewijk.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties