+

Boek van de Maand: A Map of the World

Vroeger pakte ik regelmatig de atlas van mijn ouders en droomde ik van verre landen en lange reizen. Aangestoken door De scheepsjongens van Bontekoe en later door Slauerhoff, Rimbaud en T.E. Lawrence kon ik mij geen beter bestaan voorstellen dan permanent op …

Vroeger pakte ik regelmatig de atlas van mijn ouders en droomde ik van verre landen en lange reizen. Aangestoken door De scheepsjongens van Bontekoe en later door SlauerhoffRimbaud en T.E. Lawrence kon ik mij geen beter bestaan voorstellen dan permanent op reis te zijn. In veel opzichten heeft mijn leven zich ook zo ontwikkeld, en dat is een groot voorrecht.

Wat onveranderlijk is in deze passie zijn de magie en inspiratie van kaarten. De tweedimensionale representatie van een droom of een plan. Oude kaarten, schatkaarten, plattegronden uit een ver verleden. Ze blijven tot de verbeelding spreken. Met Google Maps en Tomtom is er veel veranderd. Minder ruzie op weg naar het vakantiehuisje, dat zeker, maar zeker ook minder romantiek.

Uitgeverij Gestalten heeft nu een boek op de markt gebracht dat deze romantiek koppelt aan illustratoren en verhalenvertellers. A Map of the World according to Illustrators & Storytellers herbergt de meest prachtige kaarten met van alles en nog wat verbeeld: tapasroutes in Madrid, Lovers Lane – een overzicht van de plekken waar iemands geliefden wonen, literatuur en muziek verwerkt in kaarten, kaarten gemaakt van woorden, een kaart van Utopia en een kaart met alleen maar gedeelde eilanden. Een prachtig cadeau of iets waar je zelf lekker urenlang mee kan wegdromen. Zoals ik. Tot ik weer op reis ga.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties