+

Boek van de maand: Jeruzalem

De recepten van Yotam Ottolenghi gaan een beetje tegen de tijdsgeest in. Terwijl Albert Heijn en Jamie Oliver proberen je in 15 minuten met zo min mogelijk ingrediënten een vertrouwd smakende maaltijd te laten bereiden voor minder dan twee euro …

De recepten van Yotam Ottolenghi gaan een beetje tegen de tijdsgeest in. Terwijl Albert Heijn en Jamie Oliver proberen je in 15 minuten met zo min mogelijk ingrediënten een vertrouwd smakende maaltijd te laten bereiden voor minder dan twee euro per persoon, laat Ottolenghi je echt koken. Zijn nieuwste boek Jeruzalem, onlangs perfect naar het Nederlands vertaald, staat vol met verrassende en smaakvolle recepten uit de culturele smeltkroes Israël. Het bevat verder mooie verhalen over de (eet)cultuur van het land en waardevolle tips over het bereiden van eten.

Bij het recept voor taboulé bijvoorbeeld wordt benadrukt hoe belangrijk het is de peterselie goed klein te snijden. Anders, zo waarschuwt het boek, is het risico groot dat je vanwege je kookkunsten helaas vrijgezel blijft. Niets wordt gescheurd of grof gehakt zoals bij Jamie. Dan verkleurt het maar.

Een typisch recept en een nieuwe favoriet bij ons thuis is sabih, een broodje ontwikkeld door Irakese joden uit Tel Aviv met gebakken aubergine, ei, tomaat, komkommer en peterselie, dat een volle smaak krijgt door de tahinsaus en pittig ingemaakte mango’s. Om de juiste ingrediënten te vinden moet je langs een goede mediterrane supermarkt (of je bestelt ze online in de webshop van Ottolenghi) en na afloop staat de afwasmachine vol, maar wat heb je gesmuld!

De vorige kookboeken van Ottolenghi werden door de pers lovend ontvangen (NRC: “Ottolenghi is inspirerend, vernieuwend en levert veel erg lekkere gerechten op.”) en ook Jeruzalem is ronduit een succes. Eet smakelijk!

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties