+

Bruggen van Europa

In de nieuwbouwwijk Het Land in Spijkenisse wordt deze week de laatste ‘Brug van Europa’ opgeleverd. Het zijn bruggen die je waarschijnlijk al honderden keren gezien hebt, zonder er veel acht op te slaan. Ze staan namelijk op de eurobiljetten …

In de nieuwbouwwijk Het Land in Spijkenisse wordt deze week de laatste ‘Brug van Europa’ opgeleverd. Het zijn bruggen die je waarschijnlijk al honderden keren gezien hebt, zonder er veel acht op te slaan. Ze staan namelijk op de eurobiljetten die op 1 januari 2002 in omloop werden gebracht.

De euro moest een brug staan tussen de Europese lidstaten. Robert Kalina, de Oostenrijkse ontwerper van de biljetten, wilde met de bruggen de nauwe samenwerking en communicatie tussen de landen symboliseren. Om te voorkomen dat het ene land zich wel in het geld zou herkennen en het andere niet, is gekozen voor fictieve bruggen. Elke brug verwijst naar een periode uit de Europese cultuurgeschiedenis: klassieke oudheid, de romaanse periode, gotiek, renaissance, barok en rococo, de ijzer- en glasarchitectuur van de 19e eeuw en de moderne 20e-eeuwse architectuur. 

Ekster-huisontwerper Robin Stam bedacht het plan om deze bruggen daadwerkelijk te bouwen. In Spijkenisse werd net een nieuwe woonwijk met veel waterlopen aangelegd. Daardoor was het mogelijk om de bruggen daar te realiseren. Aan de wijk wordt op dit moment nog gebouwd, maar de laatste brug is dus deze week voltooid. Eind juni volgt de officiële opening. Wil je zelf een kijkje nemen, de wijk wordt ongeveer hier gebouwd. De bruggen liggen op loopafstand van elkaar.

Robin heeft alweer een volgende uitdaging in de regio gevonden: voor De gulle ekster werkt hij aan een Rotterdam-abonnement. Hou daarvoor onze website in de gaten. 

Door: Pepijn Reeser

3 reacties

Reacties

    • Robin Stam schrijft:

      Beste Leen, de laatste brug is zo goed als klaar. 9 Juli is de officiële opening van de 500 euro brug, dan hebben we alle bruggen gehad en is het project afgerond. Bedankt voor je interesse! Groet Robin