+

Bruno van den Elshout: New Horizons

In de zomer van 2011 loopt fotograaf Bruno van den Elshout met zijn vriendin en zoontje Lasse (2) langs het strand. Lasse wijst naar de horizon en meent een vliegtuig te zien. Het is geen vliegtuig maar een schip en …

In de zomer van 2011 loopt fotograaf Bruno van den Elshout met zijn vriendin en zoontje Lasse (2) langs het strand. Lasse wijst naar de horizon en meent een vliegtuig te zien. Het is geen vliegtuig maar een schip en het is meteen duidelijk hoe het ventje door de subtiele vervaging van zee en lucht rond de horizon zich kan vergissen. Van den Elshout (1979), geboren Hagenaar, zoekt al jaren op het Haagse ‘Stille Strand’ de rust en ruimte op. Hij wilde deze thema’s al langer verwerken in een project maar twijfelde nog hoe dat precies te doen. De vergissing van zijn zoon leidt tot de grootste uitdaging van zijn leven. Hij besluit de horizon te fotograferen. De onbeweeglijke maar steeds veranderende linie. Met ongekend succes.

Ieder van ons die wel eens op het strand komt, of naar de Wadden gaat, weet dat de einder elk moment van de dag een ander beeld presenteert. Luchten en kleuren, structuren en patronen. Soms scherpe lijnen, dan weer vage vlakken. Om deze dynamiek vast te leggen wil Van den Elshout elk uur een foto maken. Een jaar lang. Hij krijgt toestemming om op het dak van NH Atlantic in Den Haag een camera installatie te plaatsen. Van 00.00 uur op 1 januari 2012 tot 24.00 uur op 31 december 2012 maakt Van den Elshout middels deze ingewikkelde constructie, inclusief ruitenwisser, verwarming en internetverbinding, een foto van hetzelfde punt aan de horizon. De fotograaf en zijn team kunnen via een project website de voortgang in de gaten houden.

Het project New Horizons levert 8.785 foto’s op. Sommige foto’s lijken schilderijen, anderen lijken bewerkt. Toch is het resultaat precies zoals het was. De naakte, onbewerkte werkelijkheid van de Nederlandse kust. Het ligt voor de hand een vergelijking te maken met het werk van Mark Rothko, op dit moment te zien in het Haags Gemeentemuseum. Niet voor niets presenteert Van den Elshout in dit museum zijn boek begin december. En zeker, esthetisch zijn soms overeenkomsten, maar de verschillen zijn groter. Waar de depressieve, getormenteerde Rothko zijn werk doordrenkt met angst, beklemming en geslotenheid, is het werk van Van den Elshout open, hoopvol en optimistisch. Persoonlijk doen de foto’s mij meer denken aan de zeeschappen van Jan Toorop (1858-1928), maar de diversiteit van het werk is zo dat iedereen het anders zal beleven. Dat is tevens de kracht van het project.

Een selectie van de foto’s van New Horizon is tot 1 maart 2015 te zien in Panorama Mesdag in Den Haag. Het boek komt uit op 4 december 2014 en is een gelimiteerde, genummerde uitgave van 2012 exemplaren.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties