Een nieuwe lente, een nieuwe gin-tonic Een nieuwe lente, een nieuwe gin-tonic

Bijna een jaar geleden blogte ik hier op De gulle ekster over mijn favoriete drankje, de gin-tonic. Het voorjaar is weer begonnen en het is hoog tijd jullie weer even bij te praten over deze klassieker. Dit seizoen adviseren wij twee mooie gins: Sipsmith London Dry Gin en van eigen bodem de geweldige VL92 Gin uit Vlaardingen.…

lees verder 

Wok op kooltjes Wok op kooltjes

+Over een paar weken gaan we met De gulle ekster en enthousiaste thuiskoks koken bij Bordewijk in Amsterdam. Heerlijk! De herfstworkshop luidt het najaar in waarin we lekker lang aan tafel zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Pompoenen, paddestoelen, volle rode wijn, ik verheug me er alweer op.…

lees verder 

De perfecte gin-tonic De perfecte gin-tonic

+Mijn favoriete drankje is een gin-tonic, oftewel een GT. Vooral met warm weer is dit voor mij het perfecte aperitief. Fris maar als het goed gemaakt is met een flinke bite. Alhoewel gin van oorsprong een Nederlands drankje is – al in de middeleeuwen werd een op jenever lijkend destillaat gestookt – hebben de Engelsen deze drank van vergist graanbeslag en jeneverbessen geclaimd als een nationale drank.…

lees verder 

Die Küche der Armen Die Küche der Armen

Een van de bijzondere tentoonstellingen van deze zomer is Ja Natuurlijk in Den Haag. Ja Natuurlijk vindt plaats in en rond het GEM, het Fotomuseum en het Gemeentemuseum. Er zijn ruim 80 kunstwerken te zien van nationale en internationale kunstenaars. Verreweg het meest interessante onderdeel van deze manifestatie is Die Küche der Armen van kok en kunstenaar Sjim Hendrix.…

lees verder 

Uit eten in een bouwkeet Uit eten in een bouwkeet

Vorige week schreven we over de foodtrucks die in de Verenigde Staten niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn en nu ook in Nederland steeds vaker voorkomen. Een bijzonder soort foodtruck vond ik onlangs in Utrecht.

Ontwerper Jan Pieter Middelkoop maakte voor zijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten aldaar het mobiele restaurant De Krappe Hap.…

lees verder 

Abnormaal eten Abnormaal eten

Net als iedereen heb ook ik allerlei opvattingen over wat normaal en abnormaal is. Op het gebied van eten en drinken sta ik daar meestal niet bij stil. Of ik groente en fruit nu op de markt koop, bij de Turkse groenteboer of in de supermarkt, het verschil is nooit heel groot.…

lees verder 

Science coffee Science coffee

Als je aan het eind van een lang diner indruk wilt maken op je gasten, zet dan eens koffie met een vacuümpot. De vacuümpot of syphon bestaat al sinds 1830 maar brak nooit echt door. Het gebruik is arbeidsintensief en de potjes hebben de neiging te ontploffen als je onvoorzichtig bent.…

lees verder 

Hightech kruidentuintje Hightech kruidentuintje

In iedere goede sciencefictionserie zit een moment waarop met één druk op de knop de held/robot/prinses een zaadje omtovert tot een volledige plant. In Disneys animatiefilm Wall-E gaat de wereld zelfs bijna verloren vanwege een gebrek aan deze essentiële technologie. Gelukkig voor Wall-E, zijn vriendinnetje Eva en voor jou en mij is deze sciencefiction binnenkort werkelijkheid.…

lees verder 

Olijfolie met smaak en verhaal Olei, olijfolie met smaak en een verhaal

Olei is olie uit Galicië, gemaakt van een nagenoeg uitgestorven olijfsoort die nu met zorg teruggebracht wordt. Ambachtelijk, kleinschalig en vol nostalgie naar een tijd waarin iedereen z’n eigen olie perste.

De lekkerste olijfolie die ik ooit geproefd heb zat in een zeer herkenbare fles: Coca-Cola, 1 liter.…

lees verder