+Door: Brandon Stanton: Humans of New York

De ekster online: blogs

Ik dacht dat het wel eens aardig zou kunnen zijn om bijzondere, inspirerende en mooie blogs onder jullie aandacht te brengen. Want daar zijn er wel een paar van. Laat ik beginnen met een tweetal blogs die ik zelf met …

Ik dacht dat het wel eens aardig zou kunnen zijn om bijzondere, inspirerende en mooie blogs onder jullie aandacht te brengen. Want daar zijn er wel een paar van. Laat ik beginnen met een tweetal blogs die ik zelf met veel plezier, en niet zelden met enige ontroering, volg. In mijn geval zijn dat altijd blogs die gaan over mensen. Zoals ik gek ben op portretkunst, zo houd ik ook veel van blogs die mij even onderdompelen in de wereld van een onbekende persoon. 

Verreweg het beste blog op dit gebied is, wat mij betreft, Humans of New York (HONY). Brandon Stanton begon dit blog in 2010 omdat hij als een soort alternatieve census 10.000 inwoners van New York wilde fotograferen. Toen hij echter bezig was en de verhalen hoorde van de mensen die hij voor zijn camera had, heeft hij het blog omgevormd tot een inspirerende introductie van de grote verscheidenheid aan mensen die New York rijk is. De kracht van Brandon ligt in het feit dat hij doorgaans heel snel heel persoonlijk wordt met de mensen die hij benadert. Voor mij is zijn blog dan ook dagelijkse routine geworden.

“I’m 92 years old.”
“What’s your secret?”
“Lots of sex.”

Door: Brandon Stanton: Humans of New York

“I want to be President of the United States.”
“What do you think will be the hardest part about being president?”
“You have to do all your homework.”

Door: Brandon Stanton: Humans of New York

“I’m a drag king.”

Door: Brandon Stanton: Humans of New York

Ourit Ben-Haim doet iets vergelijkbaars maar dan zonder verhalen in tekst. Die verhalen zitten besloten in de foto. Op haar blog Underground New York Public Library plaatst zij foto’s van mensen die een boek lezen in de metro van New York. Zij legt het moment vast waarop de geportretteerde even in de wereld van het boek is, en wij kunnen als kijker maar een ding te weten komen over deze onbekende persoon, namelijk wat hij of zij leest. Dat is toch al veel meer dan we van de meeste mensen ooit zullen weten. Onder elke foto plaatst ze de titel van het boek en de mogelijkheid dit boek te lenen of te kopen. Ben-Haim noemt het zelf een visuele bibliotheek van de lezende reizigers van de New Yorkse metro.

Door: Erik Schilp

Here Comes Everybody: The Power of Organizing without Organizations by Clark Shirky.
Door: Ourit Ben-Haim: Underground New York Public Library.

The Metamorphosis and Other Stories by Franz Kafka.
Door: Ourit Ben-Haim: Underground New York Public Library.

Bared to You by Sylvia Day.
Door: Ourit Ben-Haim: Underground New York Public Library.

The Torah with Rashi’s Commentary, Volume 1, Genesis..
Door: Ourit Ben-Haim: Underground New York Public Library.

Geef je reactie

Reacties