+

De gulle ekster bezoekt: expo Sieb Posthuma

Sieb Posthuma bouwde de afgelopen decennia een indrukwekkend oeuvre op en is inmiddels een van de meest succesvolle illustratoren van Nederland. In het Kinderboekenmuseum is vanaf 27 september een overzicht van zijn werk te zien. De gulle ekster nam een …

Sieb Posthuma bouwde de afgelopen decennia een indrukwekkend oeuvre op en is inmiddels een van de meest succesvolle illustratoren van Nederland. In het Kinderboekenmuseum is vanaf 27 september een overzicht van zijn werk te zien. De gulle ekster nam een kijkje.

De bezoeker aan Een vijver vol inkt maakt een ronde langs een tiental kabinetten die ieder een eigen sfeer ademen. De projecten waaraan Posthuma de afgelopen jaren werkte hebben allemaal een eigen sfeer, die ook herkenbaar terugkomt in de tentoonstelling. Het is bijzonder om persoonlijk te ervaren hoe goed Sieb Posthuma in staat is om eigen werelden te scheppen. Ieder project vormt een visuele eenheid, en het is knap om te zien hoe consequent hij dit steeds weet door te voeren. Het is ongetwijfeld een van de geheimen achter zijn succes, al zal het ook te maken hebben met de herkenbare lijntekeningen met veel rondingen en de verfijnde techniek die in al het werk terugkomt.

Doordat in de tentoonstelling veel originele tekeningen en enkele schetsen zijn opgenomen, valt veel over de werkwijze van Posthuma te ontdekken. Hij maakt bijvoorbeeld regelmatig gebruik van collage, waardoor gelaagd werk ontstaat. Dat draagt bij aan de rijkheid van zijn illustraties. Die rijkheid komt ook terug in de kostuums en decors die zijn opgesteld. De tentoonstelling richt zich op een jong publiek maar is niet te kinderlijk. Zelf vond ik het bijvoorbeeld aardig om ook minder bekend werk zoals enkele spotprenten en boekomslagen tegen te komen.

De expositie geeft vooral een indrukwekkend beeldend overzicht van het werk van Sieb Posthuma. Af en toe is er een inkijkje in de achtergrond van zijn werk. We leren dat Posthuma zijn hondje vernoemde naar Rintje Ritsma, omdat toen baas en hond voor het eerst samen naar huis reden op de auto te horen was hoe de schaatser een wedstrijd won. En de inleidende film geeft een mooi inkijkje in wie Posthuma eigenlijk is en waar hij vandaan komt. Voor wie daar meer over wil weten, is de biografie door Joukje Atveld een must. Op de tentoonstelling staat vooral het kleurrijke werk van Posthuma centraal.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties