+

De gulle ekster bezoekt: het Mauritshuis

Het kan je niet ontgaan zijn: onlangs heropende het Mauritshuis in Den Haag na een verbouwing van twee jaar zijn deuren. En hoe! De wereldpers kwam langs en prees het vernieuwde Mauritshuis de hemel in. Ook De gulle ekster nam …

Het kan je niet ontgaan zijn: onlangs heropende het Mauritshuis in Den Haag na een verbouwing van twee jaar zijn deuren. En hoe! De wereldpers kwam langs en prees het vernieuwde Mauritshuis de hemel in. Ook De gulle ekster nam een kijkje, en liet zich opnieuw betoveren door de kleine, prachtige collectie in het gebouw dat helemaal nieuw voelt, maar toch ook nog helemaal zoals het was.

 

Collectie

De collectie ontstond uit de verzameldrang van het Oranjehuis en omvat wereldberoemde werken als Vermeer’s Meisje met de Parel, Rembrandts Anatomische les, De stier van Paulus Potter en Het Puttertje van Carel Fabritius dat recent een hoofdrol speelde in een boek van Donna Tartt. Terecht reizen mensen de wereld over om deze schilderijen te kunnen zien.

Het is dan ook een genot om weer door de kleine kamers te mogen lopen. De collectie hangt er prachtig bij, met als hoogtepunt het Gezicht op Delft van Vermeer. Door de speciale ledverlichting knalt het schilderij van de muur, zo helder alsof het gisteren geschilderd is.

 

Verbouwing

Door de verbouwing is het museum twee keer zo groot geworden. In een naastgelegen pand werd een nieuwe vleugel gebouwd, waar je via een ondergrondse foyer terecht komt. De extra ruimte is een verademing, en de overgang van de moderne foyer naar het klassieke museum niet al te groot. De nieuwe vleugel wordt gedomineerd door trappen die toegang geven tot enkele secundaire ruimtes. De lege, witte muren vormen een groot contrast met de kleurrijke zalen in het oorspronkelijke museum en het voelt nog een beetje alsof ze pas net verhuisd zijn (wat natuurlijk ook zo is).

 

Vergelijking

Het is onmogelijk om geen vergelijking te maken met die andere grote verbouwing van een museum in de afgelopen jaren: het Rijksmuseum in Amsterdam. Er zijn veel overeenkomsten: in beide gevallen is gerenoveerd met veel respect voor het oude, kreeg het comfort van de bezoeker veel aandacht en trok het heropende gebouw direct enorm veel bezoekers.

De verbouwing van het Rijksmuseum blijkt ook een jaar later nog een groot succes. Dit zal bij het Mauritshuis niet anders zijn. De collectie heeft niets aan kracht ingeboet, terwijl het museum wel toegankelijker en opener geworden is. Een aanwinst voor Nederland.

Door: Jasper Visser
Foto’s: © Ronald Tilleman, Mauritshuis, Den Haag

Geef je reactie

Reacties