+De winkel van Kapitaal. Foto Tom Janssen

De gulle ekster bezoekt: Kapitaal Utrecht

Winkel, werkplaats, tentoonstellingsruimte en ontmoetingsplek ineen. Dat is het concept van Kapitaal Utrecht, dat een maand geleden de deuren opende op de Plompetorengracht in Utrecht. Het blijkt niet alleen op papier een interessante combinatie. Wat mij betreft is het Kapitaal …

+Illustratie - Bas Kosters aan het werkBas Kosters aan het werk
Winkel, werkplaats, tentoonstellingsruimte en ontmoetingsplek ineen. Dat is het concept van Kapitaal Utrecht, dat een maand geleden de deuren opende op de Plompetorengracht in Utrecht. Het blijkt niet alleen op papier een interessante combinatie. Wat mij betreft is het Kapitaal het leukste initiatief in de Domstad in tijden.

Bij binnenkomst zie je allereerst de winkel. Die wordt gevuld met werk van kunstenaars en ontwerpers die het initiatief een warm hart toedragen. Onder hen is bijvoorbeeld Jordy van den Nieuwendijk, waarvan De gulle ekster een abonnement aanbiedt. Er is ook mooi werk van Sue Doeksen en Bas Kosters te vinden. Die laatste is tijdens het bezoek in het pand aanwezig. Het is namelijk Zeefdruk Bonanza: wie wil kan een kledingstuk meenemen en dat ter plekke met Bas voorzien van een print.

+Illustratie - De werkplaatsDe werkplaats
Het zeefdrukken gebeurt op de eerste verdieping. Die is geheel ingericht als werkplaats. Studenten en kunstenaars kunnen hier voor een klein bedrag van de faciliteiten gebruik maken. En hun werk is vervolgens beneden in de winkel te zien, naast andere bijzondere en producten. Die winkel blijkt bij nader inzien mobiel: alle schappen zijn zo gebouwd dat ze onderdeel van de wand kunnen vormen. Daarmee ontstaat één grote ruimte voor lezingen of bijeenkomsten.

+Illustratie - Shirt en flipperkastShirt en flipperkast
Het Kapitaal heeft nog meer bezienswaardigheden. Zo is het pand ook een expositieruimte met een paar interessante werken van jonge kunstenaars en ontwerpers, staat er een flipperkast waar je met bolletjes inkt je eigen patroon bij elkaar kunt schieten en is Melvin the Machine er gedeeltelijk opgesteld. Het team van Kapitaal, dat bestaat uit studenten aan de kunstacademie en enkele grafisch ontwerpers en illustratoren, zorgt voor een leuke, ongedwongen sfeer. Na een rondwandeling door het pand ging ik de deur uit met een shirt van Bas Kosters en het voornemen om zeker nog eens binnen te lopen.

Door: Pepijn Reeser

 

+Illustratie - Kapitaal biedt flexwerkplekken en ontspanning. Foto Tom JanssenKapitaal biedt flexwerkplekken en ontspanning. Foto Tom Janssen
Geef je reactie

Reacties