+Tentoonstellingsbeeld: © Koos Breukel, Hendrien Adams, Amsterdam, 1997. Courtesy: Van Zoetendaal Gallery.

De gulle ekster bezoekt: Koos Breukel in het Fotomuseum

In het Fotomuseum in Den Haag is tot 12 januari 2014 de tentoonstelling Me We – The Circle of Life van Koos Breukel te zien. In zo’n honderd portretten benadrukt de fotograaf de kwetsbaarheid van de mens, die uitvergroot wordt …

In het Fotomuseum in Den Haag is tot 12 januari 2014 de tentoonstelling Me We – The Circle of Life van Koos Breukel te zien. In zo’n honderd portretten benadrukt de fotograaf de kwetsbaarheid van de mens, die uitvergroot wordt in zijn krachtige portretten. Het resultaat is een tentoonstelling die bij vlagen heel intiem is, juist ook bij de foto’s waarop het onderwerp dit niet probeert te zijn.

De titel Me We – The Circle of Life, een combinatie van een gedicht van Muhammad Ali en een songtekst van Elton John, wekt de verwachting van een chronologisch overzicht van het menselijk leven. En inderdaad, als je de tentoonstelling rondloopt zie je geboorte, jeugd, verliefdheid, ouderdom en dood op intrigerende wijze in beeld gebracht. Toch is dit chronologische verhaal niet wat je als bezoeker het meest bijblijft; dat zijn de sterke emoties die in ieder portret gevangen zijn: ongemak, angst, liefde, vechtlust, verdriet, eenzaamheid. De tentoonstelling vertelt niet alleen over de cirkel van het leven, maar vooral over leven.

De portretten worden aangrijpender naarmate de geportretteerde meer te verliezen lijkt te hebben. De camera van Koos Breukel is onverbiddelijk en afgedrukt op enorm formaat blijft niets verborgen. In sommige portretten, zoals dat van Pieter Brouwer of Lise Lotte ten Voorde, lijkt de geportretteerde van uitdrukking en emotie te veranderen afhankelijk van de afstand en hoek waarmee je naar het portret kijkt.

Me We – The Circle of Life is een boeiende overzichtstentoonstelling van een van de beste portretfotografen van Nederland. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek, geschreven door Koos Breukel en Erwin Mortier: Me We, waarover we later zullen schrijven.

Een selectie van de beste portretten van Koos Breukel is verkrijgbaar via ons abonnement Nederlanders.

Jan Wolkers en Mees Jongema uit het abonnement Nederlanders zijn ook te zien op de tentoonstelling in het Fotomuseum.

Door: Jasper Visser
Tentoonstellingsbeeld: © Koos Breukel, Hendrien Adams, Amsterdam, 1997. Courtesy: Van Zoetendaal Gallery.

Geef je reactie

Reacties