+

Museumkwartier ’s-Hertogenbosch

Op 24 mei opende het vernieuwde Museumkwartier in Den Bosch de deuren. Het Noordbrabants Museum, gevestigd in het oude onderkomen van het provinciebestuur, en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zijn vanaf nu onder één dak te vinden. De ambities zijn hoog: …

Op 24 mei opende het vernieuwde Museumkwartier in Den Bosch de deuren. Het Noordbrabants Museum, gevestigd in het oude onderkomen van het provinciebestuur, en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zijn vanaf nu onder één dak te vinden. De ambities zijn hoog: kunst en cultuur moeten elkaar hier versterken en de bezoeker staat centraal. De gulle ekster nam een kijkje.

Hoewel het behoorlijk druk is op deze zondag zo kort na de opening, valt op dat het prettig is om in het complex rond te lopen. Oud en nieuw versterken elkaar, de historische gebouwen en de nieuwbouw zijn fraai op elkaar afgestemd. Op veel plekken heb je zicht op de grote binnentuin in het midden, wat bijdraagt aan de rustige sfeer die er heerst. In de nieuwbouw valt vooral op dat het licht erg aangenaam is. Dat komt omdat op meerdere plaatsen ramen in het plafond zijn aangebracht. Die zijn niet alleen erg mooi, maar zorgen er ook voor dat het erfgoed goed wordt uitgelicht. Ook het raam dat uitzicht geeft op een woonwijk is bijzonder, het maakt het gebouw ‘open’.

Het Noordbrabants Museum is traditioneler vormgegeven, het Stedelijk Museum gewaagder. Dat past ook bij de functie van de twee musea. Persoonlijk vind ik bij het Stedelijk Museum de verhouding tussen tentoonstellingsruimte en aankleding wat scheef. Blikvangers als de balie en de (overigens bijzonder vormgegeven) trap nemen relatief veel ruimte in. Maar dat is een kwestie van smaak. De opstellingen over sieraden en keramiek, de twee speerpunten van het museum, zijn de moeite waard. Het eerste is een leuke, associatieve wisseltentoonstelling door ontwerper Ted Noten, het tweede een vaste opstelling waarin ook werk van ‘onze’ Hella Jongerius te zien is.

Natuurlijk is er altijd het een en ander aan te merken. Zo is geschiedenis, een van de onderwerpen van de collectie van het Noordbrabants Museum, nu ondervertegenwoordigd. Dat verandert wellicht dit najaar, als de opstelling ‘Brabant in Beeld’ wordt geopend. In dit museum mis ik verder af en toe overkoepelende informatie. Ook zijn de beveiligers nog niet helemaal ingespeeld op het publiek en daardoor wat dominant aanwezig. Dat neemt allemaal niet weg dat het museumkwartier een fijne plek is om rond te dolen, met veel ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Het gebouw biedt alle mogelijkheden om de hoge ambities waar te maken. Of dat ook echt gaat lukken valt pas over een tijdje te zeggen. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties