+

De muren van Gijs Frieling

Gedetailleerde planten en dieren, stills uit science-fictionfilms als Avatar en District 9 en iconische kunstwerken van Picasso, El Greco en Van Gogh: het zijn zomaar wat elementen die terugkomen in de grote muurschildering Pizzeria Vasari van beeldend kunstenaar Gijs Frieling …

Gedetailleerde planten en dieren, stills uit science-fictionfilms als Avatar en District 9 en iconische kunstwerken van Picasso, El Greco en Van Gogh: het zijn zomaar wat elementen die terugkomen in de grote muurschildering Pizzeria Vasari van beeldend kunstenaar Gijs Frieling in museum Jan Cunen in Oss. Hij selecteerde (net als zes eeuwen eerder Giorgio Vasari dat deed) een flink aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van kunst en cultuur en bracht ze samen in een ruimte die de toegankelijkheid en ambiance van een traditioneel Italiaans restaurant ademt.

Het klinkt misschien als een ratjetoe, maar niets is minder waar: het resultaat is juist een duidelijke eenheid. Met herkenbare beelden wordt een verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van de mens getoond. Als ik dichterbij de muren kom, herken ik steeds nieuwe iconen. Wat mij vooral opvalt is hoe goed Frieling het werk heeft afgestemd op de omgeving waarin het te zien is, namelijk de zaal in het museum die ook dienst doet als trouwzaal. Het zorgt voor een kunstwerk dat in harmonie is met de ruimte – iets dat maar moeilijk goed in foto’s te vangen is.

Dat is dan ook een van de redenen dat Gijs Frieling muurschilderingen maakt: zo is hij in staat om, veel meer dan bij een schilderij, iets te maken dat bestaat in samenhang met de omgeving. Het past ook bij zijn voorkeur voor ambachtelijke vormen en technieken. In 2011 was hij bijvoorbeeld samen met Job Wouters betrokken bij de modeshow van Dries van Noten; de modellen toonden de kledingstukken in een door de kunstenaars ontworpen decor. Eerder maakte hij voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht een grote, decoratieve muurschildering met vooral organische aspecten. Het zijn stuk voor stuk harmonieuze kunstwerken waaruit veel kennis van kunst spreekt. En ze tonen de liefde voor kunstwerken die Frieling inspireren.

Bij De gulle ekster is het mogelijk om het werk van Gijs Frieling ook thuis aan de muur te krijgen. Het abonnement Kingdom bestaat uit vier stencils die samen één geheel vormen. Frieling maakte de afgelopen jaren meerdere Kingdoms, muurschilderingen met geïdealiseerde voorstellingen van de plantenwereld. Deze serie toont enkele fraaie plantenmotieven en is exclusief bij De gulle ekster verkrijgbaar.

Voor wie graag zelf een muurschildering van Gijs Frieling wil zien: Pizzeria Vasari is nog tot het einde van dit jaar te bekijken in Museum Jan Cunen, Oss.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties