+

De perfecte gin-tonic

Mijn favoriete drankje is een gin-tonic, oftewel een GT. Vooral met warm weer is dit voor mij het perfecte aperitief. Fris maar als het goed gemaakt is met een flinke bite. Alhoewel gin van oorsprong een Nederlands drankje is – …

Mijn favoriete drankje is een gin-tonic, oftewel een GT. Vooral met warm weer is dit voor mij het perfecte aperitief. Fris maar als het goed gemaakt is met een flinke bite. Alhoewel gin van oorsprong een Nederlands drankje is – al in de middeleeuwen werd een op jenever lijkend destillaat gestookt – hebben de Engelsen deze drank van vergist graanbeslag en jeneverbessen geclaimd als een nationale drank. Een Engelse gin-tonic is toch vaak niet echt lekker. Weinig ijs, te weinig gin en te zoete tonic. En dit terwijl er de laatste jaren hele goede producten op de markt zijn gekomen om de perfecte gin-tonic te maken.

Ik geef jullie graag mijn recept. Gebruik een longdrinkglas of, als je niet zo’n grote drinker bent, een tumbler. Vul het glas helemaal met grote ijsblokjes. Gebruik geen kleine ijsblokjes of ijsschaafsel. Deze smelten sneller en verdunnen je drankje. Schenk vervolgens de helft van het glas vol met de gin van je keuze. Vul de rest van het glas met tonic.

Nu is de kunst van een goede gin-tonic dat kleine detail dat zich vaak toont in de vorm van een grote schijf of homp citroen of limoen. Niet doen! Allereerst heeft elke gin z’n eigen karakter en daarbij past een eigen extra smaak. Verder is het niet de bedoeling een gin-tonic-limoen te maken, maar een gin-tonic met een hint van iets dat bovendien de smaak van de gin completeert. Gebruik dus limoen voor de klassieke Bombay Sapphire en citroen voor de traditionele Tanqueray gin. De fijnste gin op de markt is naar mijn mening de Schotse Hendrick’s en de Duitse Monkey 47. De eerste drink je goed met komkommer en een takje rozemarijn en de tweede het beste met sinaasappel.

En nu het geheim van de smid. Gebruik voor de citrusvruchten in geen geval grote schijven of hoekjes, maar een flink stuk schil zonder vruchtvlees waarmee je, voordat je het ijs in het glas doet, de binnenkant van het glas goed inwrijft. Gooi de schil er dan vooral bij voor een beetje kleur en versiering. In het geval van de komkommer kan dit natuurlijk niet en zijn dunne plakjes met schil (gebruik een kaasschaaf) op zijn plaats.

Ook de keuze van de tonic is belangrijk. Grote merken zijn vaak erg zoet en daar moet je van houden. In mijn opinie is Fever Tree een goede tonic die best goed te krijgen is in Nederland. Jack Rudy heb ik nooit in Nederland gezien maar is heel speciaal: tonic met limoengras en sinaasappel.

Natuurlijk is het ook fijn om zelf een beetje te experimenteren. Laat ons vooral weten of je iets bijzonders ontdekt. Hoe dan ook, geniet ervan. Proost!

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties