+

Die Küche der Armen

Een van de bijzondere tentoonstellingen van deze zomer is Ja Natuurlijk in Den Haag. Ja Natuurlijk vindt plaats in en rond het GEM, het Fotomuseum en het Gemeentemuseum. Er zijn ruim 80 kunstwerken te zien van nationale en internationale kunstenaars. Verreweg het …

Een van de bijzondere tentoonstellingen van deze zomer is Ja Natuurlijk in Den Haag. Ja Natuurlijk vindt plaats in en rond het GEM, het Fotomuseum en het Gemeentemuseum. Er zijn ruim 80 kunstwerken te zien van nationale en internationale kunstenaars. Verreweg het meest interessante onderdeel van deze manifestatie is Die Küche der Armen van kok en kunstenaar Sjim Hendrix. In een vergeten bosje achter het Gemeentemuseum heeft Sjim een tijdelijke keuken en eetgelegenheid gebouwd van duurzame materialen en hooibalen. Hier kookt hij met streek- en seizoensgebonden ingrediënten de meest bijzondere gerechten. Hij maakt gebruik van alles wat hij om zich heen kan vinden, zoals bijvoorbeeld alikruikjes, brand- en dovenetels en berenklauw. Ook koopt hij producten die je elders weinig zult aantreffen omdat ze niet in de mode zijn, of als tweede keus worden afgedaan, zoals overrijpe aardbei en tweede keus tomaat. Dit alles resulteert in een van de meest unieke eetervaringen die je ooit zult hebben.

Ik ken Sjim van een vergelijkbaar project dat hij ooit ontwikkelde voor het Amsterdamse kunstenaarscollectief W139. Niet alleen is hij een zeer goede chef, hij heeft de ook juiste instelling. Goed eten moet toegankelijk zijn voor iedereen en speciaal eten hoeft niet duur te zijn.

Zo tref je in zijn Küche der Armen van alles aan, en iedere avond heeft hij een ander menu, maar toen ik er at stond er onder andere risotto van spelt met brandnetels en dovenetels op het menu. Ook hebben we varkensoor en berenklauw gegeten. Als amuse een oester in een bouillon van tweede keus tomaat. Alikruikjes als snack bij de borrel. Verwacht ook gerechten met ingrediënten als Heiligenkruid, Brave Hendrik of aspergeschil. De meest memorabele smaaksensatie komt met Slims specialiteit Torta Nera a la Romagna. Wat daarin zit laat ik even over aan jullie nieuwsgierigheid. Ga eten bij Sjim en ontdek de wondere wereld van de keuken van de armen.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties