+

Dier aan de muur

In Nederlandse huizen zie je het eigenlijk zelden: een dierenkop aan de muur. Wij zijn geen land van jagers, het weinige wild in Nederland vormt geen bedreiging voor de mens. Het schieten van een wilde gans is nu eenmaal geen …

In Nederlandse huizen zie je het eigenlijk zelden: een dierenkop aan de muur. Wij zijn geen land van jagers, het weinige wild in Nederland vormt geen bedreiging voor de mens. Het schieten van een wilde gans is nu eenmaal geen prestatie om aan de wand te vereeuwigen. Misschien heeft het juist door het ontbreken van deze traditie voor mij iets stoers, zo’n hert, beer of everzwijn in huis. Maar natuurlijk is het niet meer van deze tijd en nogal bloederig om zo’n verzameling trofeeën bij elkaar te schieten. Voor wie dieren het liefst levend ziet en een kop aan de wand toch een mooi beeld vindt, zijn er tegenwoordig allerlei alternatieven op de markt.

Zo maakt het Amerikaanse bedrijf White Faux Taxidermy onder andere leeuwen, herten, paarden en olifanten van kunsthars. Je kunt hier ook terecht voor een T-Rex of een haai, met prijzen van rond de 100 euro.  Wie creatief googelt, vindt ook wel verkooppunten dichter bij huis. Ik vind de voorbeelden fraai maar het is wel erg modern. Zeker bij de gekleurde koppen mis ik het authentieke aspect en ik vind ze ook een beetje schreeuwerig.

Het omgekeerde gevoel heb ik bij de Domestic Trophies van kunstenares Rachel Denny. Haar hertenkoppen zijn gebreid en daardoor zacht en rustgevend. Het is mooi en lief werk, maar ligt wat ver af van het stoere waar het mij in de eerste plaats om ging. Dat herken ik wel in bijvoorbeeld het paard dat ze in 2012 maakte. Maar omdat het hier unieke producten betreft, zijn ze voor mijn beurs buiten bereik.

Voorlopig wend ik me daarom tot The Otherist, het verrassende winkeltje waar we al eerder over schreven. Daar zijn voor € 16,50 kartonnen exemplaren te vinden die tot de verbeelding spreken. Het is natuurvriendelijk en simpel en volstaat wat mij betreft in de trits haardvuur-whisky-kop aan de muur. Een echte tijger kan altijd nog.

Door: Pepijn Reeser

1 reactie

Reacties

 1. Floor schrijft:

  Beste Pepijn,

  Ik ben al een paar dagen op zoek naar een dierenkop van White Faux Taxidermy (ik ben erg fan van de olifant in mintkleur). Nu heb ik die gevonden via hun officiële website, etsy.com en ebay.com, maar de verzendkosten zijn hierbij vaak groter dan het daadwerkelijke product. Nu zie ik dat je schrijft dat je met een beetje creatief googlelen je het dichter bij huis kunt vinden, maar hoe creatief ook, ik kom niet verder. Heb je misschien een tip?

  Ik hoop da tje me kunt helpen!

 2. karolien schrijft:

  Hier hetzelfde, de verzendkosten zijn echt erg hoog. Weet iemand waar je ze kan vinden in België of Nederland.

  Karolien