+

Drie keer mooie vakantiefoto’s

Het voornaamste doel van de vakantie lijkt soms wel foto’s nemen. En, eerlijk is eerlijk, ook ik kan er erg van genieten om op een regenachtige zondag in november in gedachten terug te vliegen naar de Middellandse Zee. In deze …

Het voornaamste doel van de vakantie lijkt soms wel foto’s nemen. En, eerlijk is eerlijk, ook ik kan er erg van genieten om op een regenachtige zondag in november in gedachten terug te vliegen naar de Middellandse Zee. In deze post drie suggesties om de kwaliteit van de kiekjes goed te krijgen, maar ook om er niet bij te lopen als de typische toerist in het centrum van Reykjavik of Rome.

De meest populaire fotocamera in de wereld is de iPhone. Logisch, want je hebt je telefoon altijd bij je, ook op vakantie (maar niet in je kontzak en zeker niet voor je op tafel op het terras in steden als Barcelona!). Voor weinig geld kun je de camera in je smartphone aanzienlijk verbeteren, bijvoorbeeld met een Olloclip. Dit handige verlengstukje voorziet je iPhone van een Fish Eye, macro- en groothoeklens. Extra likes op Facebook en Instagram verzekerd!

Serieuzer over je foto’s en liefhebber van retrodesign? Kies dan voor een digitale camera met een knipoog naar het verleden. Aan de binnenkant helemaal 2013, maar aan de buitenkant het gevoel van de jaren ‘70 toen alles en vooral het San Marcoplein nog zo veel authentieker was. Mooi en betaalbaar zijn bijvoorbeeld de Fujifilm X100s en de Pentax MX1 of K01. Mooi en onbetaalbaar is de digitale versie van de Leica M, een camera die al sinds 1954 gemaakt wordt en dus heel wat slaperige badplaatsen heeft zien opleven.

Neig je naar nostalgie? Ga analoog. Sinds vorig jaar schiet ik m’n vakantiekiekjes analoog met een Lomo. Deze zomer wil ik aan de slag met de Holga Twin Lens Reflex camera. Juist omdat het meer moeite kost laten analoge camera’s je in ieder geval nog een keer van de foto’s genieten: bij het ophalen. Met een stapeltje in de hand, buiten de winkel, snel kijken of alles gelukt is. Meestal niet, maar dat geeft niet, want in je herinnering is het toch altijd mooier!

Met welke camera maak jij deze zomer je vrijheid onvergetelijk?

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties