+Totaal stencil van Gijs Frieling uit het abonnement Kingdom.

Drukwerk

Veel producten van De gulle ekster worden op de een of andere manier gedrukt. De stencils uit het abonnement Kingdom van Gijs Frieling ontstaan door mimeografie, voor Hollandse Vogels van Maartje van den Noort gebruiken we polymeerdruk en de verzamelplaatjes …

Veel producten van De gulle ekster worden op de een of andere manier gedrukt. De stencils uit het abonnement Kingdom van Gijs Frieling ontstaan door mimeografie, voor Hollandse Vogels van Maartje van den Noort gebruiken we polymeerdruk en de verzamelplaatjes van Jordy van den Nieuwendijk worden gestencild met een risograaf. Wat betekent dit allemaal, en wat is eigenlijk het verschil?

Mimeografie

Mimeografie is een vorm van stencildruk. Bij stencildruk wordt inkt onder druk door een stencil geperst, waardoor de inkt op het papier terecht komt. Het stencil wordt door de kunstenaar met de hand gemaakt door op bepaalde plekken was van een doek te halen. Voor de uitvinding van het kopieerapparaat was mimeografie een van de eenvoudigste manieren om meerdere kopieën van een document te maken. Mimeografie is makkelijk als de afbeelding maar één kleur heeft; voor een kleurige kunstwerk als Kingdom vereist het goed aanbrengen van de verf veel oefening en concentratie.

 

Risografie

Risografie is een modern, digitaal broertje van mimeografie. Ook hier wordt een stencil gemaakt, maar in plaats van was en doek gebruikt een risograaf hitte om gaatjes in het stencil te branden. Hier wordt vervolgens de inkt doorheen geperst. Ook bij risografie wordt in principe één kleur per keer geprint. Afbeeldingen in meerdere kleuren, zoals de verzamelplaatjes van Jordy van den Nieuwendijk, gaan voor iedere kleur apart door de machine.

 

Polymeerdruk

Polymeerdruk, wat gebruikt wordt voor de vogels van Maartje van den Noort, maakt onderdeel uit van een hele andere familie van druktechnieken: de hoogdruk. Hoogdruk is de oudste vorm van drukken en maakt gebruik van hoogteverschil om inkt over te brengen van een stempel op papier. Bij polymeerdruk wordt de stempel gemaakt van een lichtgevoelige plaat. Net als bij risografie is het bij polymeerdruk mogelijk om met digitale originelen te werken.

 

Al deze vormen van drukken zijn arbeidsintensief, zeker vergeleken met het gemak waarmee je vandaag de dag van alles kunt printen. Deze moeite is af te zien aan de werken die je bij De gulle ekster kunt bestellen: je ziet en voelt de inkt en ervaart het ambacht. Kleine variaties en imperfecties geven iedere afdruk daarnaast een eigen persoonlijkheid en maken ieder werk uniek.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties