+

Echt of nep

Ik houd van verse bloemen. Ze ruiken lekker en het idee van zoiets moois en kwetsbaars in je huis blijft een bijzondere ervaring. Gelukkig leven we in een land waar bloemen goed betaalbaar zijn. Ik kan me nog de verbazing …

Ik houd van verse bloemen. Ze ruiken lekker en het idee van zoiets moois en kwetsbaars in je huis blijft een bijzondere ervaring. Gelukkig leven we in een land waar bloemen goed betaalbaar zijn. Ik kan me nog de verbazing herinneren van een Ierse vriend die zag dat je op de Bloemenmarkt in Amsterdam honderd tulpen kon kopen voor 10 gulden.

Een gevulde fruitschaal geeft een vergelijkbaar gevoel en verandert de tafel voor korte tijd in een klein stilleven. Beetje bij beetje raakt de schaal leeg en wordt het beeld steeds kaler en droeviger, tot die laatste beschimmelde mandarijn. Tijd voor een nieuwe trip naar de markt.

Lange tijd werd er neergekeken op nepbloemen en vals fruit. Slechte smaak vond men, goedkoop zelf. De laatste jaren zijn er producten op de markt gekomen die het tegendeel bewijzen. In het dorpje Penkridge, prachtig gelegen in Midden-Engeland in het graafschap Staffordshire, maakt een klein bedrijfje, Penkridge Ceramics, het prachtigste keramische fruit. Of het nu gaat om peren, vijgen, granaatappels en meer exotische fruitsoorten als ananas of om een van de vele appelsoorten die ze aanbieden: ieder voorwerp is handgemaakt en uniek. Sinds enige tijd maken ze ook groente en bosnoten als kastanjes en eikels. Door laklaag op laklaag te gebruiken krijgen de producten een afwerking die bijna niet van echt te onderscheiden is.

Design - Echt of nep - de gulle eksterDesign - Echt of nep - de gulle ekster

 

Een kunstbloem van vergelijkbaar niveau heb ik nog niet gevonden. Misschien dat iemand op dit gebied een gouden tip heeft?

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties