Ed Freeman: Desert Realty

Ed Freeman was een een begrip in de muziekwereld. Hij was road manager tijdens de laatste toernee van de Beatles, schreef arrangementen voor Carly Simon en Cher en produceerde vele platen waaronder American Pie van Don McLean. Hoewel hij nog …

Ed Freeman was een een begrip in de muziekwereld. Hij was road manager tijdens de laatste toernee van de Beatles, schreef arrangementen voor Carly Simon en Cher en produceerde vele platen waaronder American Pie van Don McLean. Hoewel hij nog steeds ervan droomt dat hij ooit de Great American Symphony zal schrijven, beleeft hij nu toch vooral een tweede carrière als fotograaf. Als zodanig maakt hij zowel commercieel als autonoom werk dat in vele publicaties en op vele plaatsen te zien is geweest.

Vooral zijn serie Desert Realty spreekt mij aan. De foto’s van typische Amerikaanse plattelandsarchitectuur, die Freeman vervolgens met de computer heeft bewerkt, roepen talloze associaties op. Van filmklassiekers als Paris-Texas en Leaving Las Vegas tot kunstenaars als Edward Hopper en Ed Ruscha. Waar Freeman zijn muzikale ambitie om een Amerikaanse Symphony te componeren nog moet verwezenlijken, heeft hij in zijn kunst wel al een soort fotografische Americana weten te creëren.

De foto’s verbeelden eenzaamheid en vergane glorie, maar tegelijkertijd spreken ze op een mysterieuze manier tot de verbeelding. Ze nodigen je uit te komen kijken. Een vriend van mij vertelde laatst over zijn ambitie de Verenigde Staten in een road trip te verkennen, van oost naar west. Bij het zien van deze foto’s snap je waarom. Kom mee, op naar het westen, naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het land van Ed Freeman.

Ed Freeman: Desert Realty 7
Ed Freeman: Desert Realty 8
Ed Freeman: Desert Realty 4
Ed Freeman: Desert Realty 6

Ed Freeman: desertrealty.org

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties