+

Een lerende thermostaat

Als kind van de jaren ’80 begint een beter milieu nog steeds bij mijzelf. Met iedere gloeilamp die ik vervang door een ledje en ieder stukje plastic dat ik recycle draag ik gevoelsmatig mijn steentje bij. Sinds mijn nieuwe, verder …

Als kind van de jaren ’80 begint een beter milieu nog steeds bij mijzelf. Met iedere gloeilamp die ik vervang door een ledje en ieder stukje plastic dat ik recycle draag ik gevoelsmatig mijn steentje bij. Sinds mijn nieuwe, verder volledig energiezuinige woning meerdere thermostaten bleek te hebben met ieder maar twee standen (aan en uit), voel ik me dan ook egoïstisch en persoonlijk verantwoordelijk voor een flink deel van het leed in de wereld.

Thermostaten kunnen namelijk zo veel beter.

Nest is een mooi vormgegeven, slimme thermostaat. Als je er goed mee omgaat kan hij de kosten voor het verwarmen en koelen van de woning met wel 20% doen afnemen!

Je kunt Nest besturen met je telefoon. Hij leert zichzelf jouw ritme aan van opstaan, werken, slapen en vrije tijd en maakt op basis daarvan een schema. Geen gedoe meer met lange middagen programmeren om doordeweeks vanaf zeven uur, maar in het weekend pas vanaf negen uur een beetje warmte te hebben. Nest ontdekt daarnaast vaak zelf wanneer je er niet bent en gaat dan automatisch op een zuinigere stand.

Een graad warmer of kouder in je huis scheelt al snel flink op je energierekening. Een Nest is duur (zo’n 250 dollar), maar verdient zichzelf terug. Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken om het verspillen van energie en dat is een hele geruststelling. Omdat mijn huis vijf thermostaten heeft, blijf ik zelf echter nog even bij de aloude oplossing om energie te besparen: ik trek eens iets warms aan.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties