+

Een oorlog van woorden

Als groot liefhebber van de letteren ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe vormen waarop mensen met literatuur en poëzie omgaan. Literaire games, bijvoorbeeld, of romans die gepubliceerd worden via socialmedia. Soms kom je een nieuwe literaire uitingsvorm tegen die zo overtuigend …

Als groot liefhebber van de letteren ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe vormen waarop mensen met literatuur en poëzie omgaan. Literaire games, bijvoorbeeld, of romans die gepubliceerd worden via socialmedia. Soms kom je een nieuwe literaire uitingsvorm tegen die zo overtuigend is, dat ik iedereen wil vertellen hoe geweldig die is. War of Words, de eerste virtual reality poëzie app, is een voorbeeld van zo’n nieuwe vorm.

War of Words nodigt je uit in de gedachtewereld van Siegfried Sassoon, dichter, schrijver en Engels officier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het onderwerp van de app is Sassoons gedicht The Kiss. Terwijl het gedicht voorgelezen wordt, sta je op het slagveld van de Somme en tussen de verschrikkingen van de oorlog. Iedere beschrijving schiet te kort. Dit moet je beleven.

Virtual reality staat als medium nog in de kinderschoenen. Het piept en kraakt aan alle kanten. War of Words is ontwikkeld door de BBC voor Google Cardboard, de meest low-budget vorm van virtual reality die er bestaat. Voor 10 euro koop je een kartonnen bril, waar je vervolgens je eigen telefoon in stopt. Toch overtuigt War of Words, en is Sassoons gedicht net zo aangrijpend als honderd jaar geleden.

War of Words VR promo from BDH on Vimeo.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties