+

Een robot voor iedereen

Tot grote teleurstelling van de generaties voor ons heeft ook aan het begin van de 21e eeuw nog bijna niemand een robot in huis. Romo gaat daar verandering in brengen. Romo is een kleine, schattige robot die jouw iPhone gebruikt …

Tot grote teleurstelling van de generaties voor ons heeft ook aan het begin van de 21e eeuw nog bijna niemand een robot in huis. Romo gaat daar verandering in brengen. Romo is een kleine, schattige robot die jouw iPhone gebruikt als gezicht en geheugen en inclusief verzenden zo’n 150 euro kost.

Wat kan Romo? In een TED video laat een van de bedenkers zien hoe je er spelletjes mee kunt spelen en er een huisdier de stuipen mee op het lijf kunt jagen. Romo bestaat uit een onderstel waarop je een (oude) iPhone kunt zetten, waarna de robot kan rondrijden tot de batterij leeg is. Via de iPhone is Romo verbonden met het internet, kun je hem/haar besturen en de robot zelfs taakjes laten uitvoeren. Romo herkent je gezicht en is erg trouw. In combinatie met een slimme taak (die jij of iemand anders op internet moet programmeren) kan Romo dus bijvoorbeeld je pantoffels ‘halen’ als je thuiskomt. Bij gebrek aan armen kan de Romo helaas geen drankjes inschenken, boodschappen doen of aardappels schillen.

Dat lijkt een beetje weinig voor een robot en veel media zien dat ook zo. Ik denk echter dat een simpele robot als Romo wel heel waardevol kan zijn – in de juiste omgeving. Voor eenzame ouderen bijvoorbeeld. Romo kan een directe videoverbinding leggen met mensen ver weg. Z’n schattige karakter doet niet onder voor dat van de Paro die nu gebruikt wordt voor therapeutische doeleinden. Verschil: een Paro kost ruim 4.000 euro.

Romo helpt met een van de meest waardevolle dingen die er zijn: contact leggen tussen mensen. Daardoor zie ik een grote toekomst voor deze goedkope robot voor iedereen. Ik haal m’n drankjes voorlopig zelf nog wel even.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties