+

De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Ieder jaar studeren er weer veel kunstenaars, vormgevers, illustratoren en modeontwerpers af aan de Nederlandse kunstacademies. Zij tonen hun vaak bijzondere werk op tijdelijke tentoonstellingen. De gulle ekster bezocht de eindexamenexpositie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en haalde …

Ieder jaar studeren er weer veel kunstenaars, vormgevers, illustratoren en modeontwerpers af aan de Nederlandse kunstacademies. Zij tonen hun vaak bijzondere werk op tijdelijke tentoonstellingen. De gulle ekster bezocht de eindexamenexpositie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en haalde een paar krenten uit de pap.

Mijn voorkeur gaat uit naar werk dat ik ook buiten de academie zou kunnen tegenkomen. Ik was bijvoorbeeld verrast door de Eggpot, een serie potten gemaakt van eierschalen. Een slim en duurzaam ontwerp. Ook de animatie waarmee Suus Hesseling in enkele minuten uitlegt wat er nu precies gebeurt als iemand de ziekte van Alzheimer krijgt, vond ik bijzonder.

In Utrecht kun je ook de richting illustratie volgen. Meer nog dan bij de andere opleidingen draait het hier om het vertellen van een verhaal. De studenten bogen zich onder andere over de economische crisis, de dood en de wereld van microben. Ik schreef eerder over mooie manieren om geschiedenis online zichtbaar te maken. Hier kan wat mij betreft de als afstudeerproject ontworpen website over de geschiedenis van de Utrechtste wijk Kanaleneiland bij.

Mijn persoonlijke favoriet is een project over de band tussen Nederland en Suriname. Ik bezocht de voormalige kolonie meerdere keren voor mijn boek over musea in Suriname. Het werk van Marieke Meijer is een heel treffende en herkenbare verbeelding van het land. Het is mooi, goed doordacht werk waarin ze nu eens niet de politici aan het woord laat, maar gewone mensen die bij beide landen horen. Op een handgemaakte tafel (in vorm geïnspireerd door Surinaamse textiel en handsnijwerk) staat een servies voorzien van illustraties. De opstelling bevat haar eigen observaties aangevuld met de gedachten van haar gesprekpartners en geeft een mooie ingang op de complexe relatie tussen beide landen. De citaten en tekeningen in het bijbehorende boek zijn soms wrang en dan weer erg geestig. Ze slaagt er daarmee in om in een kort tijdsbestek echte, persoonlijke verhalen over te brengen.

Ben je nieuwsgierig naar afstudeerwerk? Bezoek dan eens een afstudeerexpositie op een kunstacademie bij jou in de buurt. In Groningen, Den Haag en Rotterdam is deze week bijvoorbeeld nog eindexamenwerk te zien.

Door: Pepijn Reeser

Illustratie - De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Illustratie - De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Illustratie - De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Illustratie - De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Illustratie - De gulle ekster bezoekt: Eindexamenexpositie HKU

Geef je reactie

Reacties