+

Het weer als inspiratiebron

Het weer boeit ons mateloos. Niet alleen om de stiltes bij het koffieapparaat te verbreken met opmerkingen over de grilligheid en de complexiteit van het weer. Ook steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken het weer als inspiratie voor hun werk. …

Het weer boeit ons mateloos. Niet alleen om de stiltes bij het koffieapparaat te verbreken met opmerkingen over de grilligheid en de complexiteit van het weer. Ook steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken het weer als inspiratie voor hun werk.

Het Utrechtse ontwerpbureau Clever Franke bijvoorbeeld maakt sinds 2010 voor ieder jaar een prachtige weerkaart. Op de kaart uit 2010 is in één oogopslag het weer van iedere dag van het jaar te zien. Voor 2013 is een kaart gemaakt waarop alle landen van de wereld op volgorde van gemiddelde temperatuur staan. Mooi voor de weerfanaat en eindeloos boeiend voor op de muur.

Nathalie Miebach gaat nog een stap verder. Ze vormt haar complexe sculpturen op basis van meteorologische data. Zo ontstaan manden uit de gegevens van een storm. Haar sculpturen worden vervolgens weer omgezet in muziek.

Ook Tate in Londen gebruikt het weer als manier om naar kunst te kijken. Op de Facebookpagina staat wekelijks een weersverwachting in de vorm van een werk uit de collectie. Bij langdurig slecht weer speelt het museum soms vals door juist te refereren aan hele zonnige, vrolijke werken – waarschijnlijk om de moed er een beetje in te houden.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties