High Line

De High Line is zonder twijfel het meest succesvolle voorbeeld van stadsvernieuwing en van samenwerking tussen particulieren en de overheid. Het was ooit een verhoogde spoorlijn, geopend in 1934, die gebruikt werd om goederen, vooral vlees, snel boven het drukke verkeer …

De High Line is zonder twijfel het meest succesvolle voorbeeld van stadsvernieuwing en van samenwerking tussen particulieren en de overheid. Het was ooit een verhoogde spoorlijn, geopend in 1934, die gebruikt werd om goederen, vooral vlees, snel boven het drukke verkeer van Manhattan te vervoeren. Eerder mochten treinen tussen het gewone verkeer rijden maar dit leverde heel veel ongelukken op. Dus besloot de stad in 1929 tot het aanleggen van een verhoogd traject. Omgerekend in hedendaagse dollars zou dit project nu 2 miljard dollar hebben gekost. De treinen reden door de fabrieken en pakhuizen heen om zo laden en lossen te vergemakkelijken. 

Toen in 1980 de laatste trein met bevroren kalkoenen gebruik maakte van de High Line was het stadsbestuur van zins de oude spoorlijn af te breken. Buurtbewoners waren daar fel tegen en toonden meer visie. Geïnspireerd door de Promenade Plantée in Parijs richtten Joshua David en Robert Hammond in 1999 de stichting Friends of the High Line op. Hun ambitie was er een park van te maken en op deze manier de verloederde buurt een impuls te geven. De in 2002 verkozen burgemeester van New York, Michael Bloomberg, herkende zich in deze ambitie en deelde de visie van de vrienden, die inmiddels veel geld voor hun idee hadden opgehaald in het lokale bedrijfsleven. Vooral modekoningin Diane von Furstenberg heeft haar privévermogen aangewend om dit unieke park te realiseren.

Op 8 juni 2009 werd het eerste deel van het park geopend, van Gansevoort Street tot aan 20th Street. Het ontwerp van James Corner en Diller Scofidio + Renfo met het tuinontwerp van de Nederlander Piet Oudolf was een onmiddellijk succes. Het park wordt dagelijks onderhouden door vrijwilligers van de stichting en de gemeente zorgt voor het grote onderhoud. In juni 2011 werd het tweede gedeelte geopend (20th Street tot 30th Street) en voorbereidingen voor het derde en laatste gedeelte (30th tot 34th Street) zijn in volle gang.

Het park is een klein paradijs. Alle type mensen, jong en oud, komen er om te wandelen, een broodje te eten of van de zon te genieten. De herkenbare stijl van Piet Oudolf zorgt ervoor dat het park in alle seizoenen iets te bieden heeft. Er valt geen onvertogen woord en iedereen houdt het park netjes. Je kunt er gerust een dagdeel verdwalen in je eigen wereld. Genoeg plek om te zitten, mooie tentoonstellingen en films in de openlucht. Het aanbod van eten en drinken is verantwoord, goed en betaalbaar. Bij een reis naar New York mag een bezoek aan de High Line niet ontbreken.

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Design - High Line

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties