+Elisabeth I zou, als hedendaags no-nonsenseleider, het haar kort dragen en een zakelijke uitstraling hebben. Ze draagt modieuze, op maat gemaakte kleding en zou haar slechte gebit hebben laten aanpassen – maar het nog steeds niet graag tonen.

Iconen in een nieuw jasje

Een van de kijkcijferkanonnen van de Britse televisiezender Yesterday, een themakanaal over geschiedenis, is het programma The secret life of… In iedere aflevering wordt ingegaan op het persoonlijke leven van historische personages als Napoleon, koningin Victoria en Lord Byron. Als …

Een van de kijkcijferkanonnen van de Britse televisiezender Yesterday, een themakanaal over geschiedenis, is het programma The secret life of… In iedere aflevering wordt ingegaan op het persoonlijke leven van historische personages als Napoleon, koningin Victoria en Lord Byron. Als promotie voor een nieuwe ronde afleveringen werd, onder leiding van Oxford-historica Suzannah Lipscomb, een serie iconische portretten opnieuw geschilderd maar dan zo alsof de personages onze tijdgenoten zouden zijn.

Op het eerste gezicht lijken deze portretten vooral een eigentijdse vertaling. Zo is admiraal Nelson in het uniform van een hedendaags admiraal gestoken en heeft koning Henry VIII het maatpak van de hedendaagse elite aan. Wie beter kijkt, ontdekt dat de hertaling dieper gaat. Nelson heeft bijvoorbeeld hedendaagse medailles om, zoals het Victorian Cross voor zeer bijzondere dapperheid. Deze hoogste Britse onderscheiding bestond tijdens zijn leven nog niet. En Shakespeare is geïnterpreteerd als avant-garde, als iemand uit een hippe subcultuur.

Het zijn precies die interpretaties waar de conservatievere Britse krantenlezers zich over opwinden. Deze opwinding gaat ver; er zijn al abonnementen opgezegd. Zij vinden dat de herinterpretatie geen recht doet aan deze iconen of dat de hertaling niet klopt – Henry VIII is hier eerder een autoverkoper, ook Marie Antoinette lijkt weinig majestueus en Shakespeare zou anno nu juist onderdeel van de populaire cultuur zijn. Het is een debat dat in Nederland volgens mij ondenkbaar zou zijn omdat onze historische iconen voor ons veel minder betekenis hebben. Het enige voorbeeld van vergelijkbare opwinding betrof een beeltenis van Anne Frank met Palestijnse sjaal die enige tijd geleden veel te zien was in de publieke ruimte.

Is het heiligschennis of een interessante interpretatie van iconen? Oordeel zelf.

+Beeldende Kunst - Horatio Nelson zou tegenwoordig meer tijd achter zijn bureau doorbrengen en is daarom wat meer gezet dan op het portret uit ca. 1800. Het verlies van zijn rechterarm is nu opgelost met een prothese.Horatio Nelson zou tegenwoordig meer tijd achter zijn bureau doorbrengen en is daarom wat meer gezet dan op het portret uit ca. 1800. Het verlies van zijn rechterarm is nu opgelost met een prothese.

+Beeldende Kunst - William Shakespeare. Hij zou anno 2013 haartransplantaties hebben ondergaan en oorbelletjes in beide oren dragen, wat zou bijdragen aan vragen over zijn seksualiteit.William Shakespeare. Hij zou anno 2013 haartransplantaties hebben ondergaan en oorbelletjes in beide oren dragen, wat zou bijdragen aan vragen over zijn seksualiteit.

+Beeldende Kunst - Henry VIII draagt een dure ring, een prijzig horloge en een maatpak. Ook zijn kaalheid is kunstmatig tegengegaan. Als fanatiek (buiten)sporter zou hij beduidend magerder en gebruinder zijn dan zijn 16e-eeuwse dubbelganger.Henry VIII draagt een dure ring, een prijzig horloge en een maatpak. Ook zijn kaalheid is kunstmatig tegengegaan. Als fanatiek (buiten)sporter zou hij beduidend magerder en gebruinder zijn dan zijn 16e-eeuwse dubbelganger.

+Beeldende Kunst - Marie Antoinette heeft borstimplantaten gekregen en draagt een moderne designerjurk. Ze draagt make-up en een flirterig haaraccessoire. En ze houdt van een borrel.Marie Antoinette heeft borstimplantaten gekregen en draagt een moderne designerjurk. Ze draagt make-up en een flirterig haaraccessoire. En ze houdt van een borrel.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties