Istanbul getekend

De laatste tijd kom ik in kranten en tijdschriften steeds vaker de tekeningen van Gijs Kast (1983) tegen. Ik maakte kennis met zijn losse, documenterende werk in 2008, toen hij als afstudeerproject voor de Design Academy zijn buurtgenoten in de …

De laatste tijd kom ik in kranten en tijdschriften steeds vaker de tekeningen van Gijs Kast (1983) tegen. Ik maakte kennis met zijn losse, documenterende werk in 2008, toen hij als afstudeerproject voor de Design Academy zijn buurtgenoten in de achterstandswijk Woensel-West in kaart bracht. Het getekende telefoonboek Böhnhase sprak bijzonder tot mijn verbeelding, ook omdat mijn zus destijds in de buurt woonde. De tekeningen van Gijs gaven een herkenbaar beeld van de kleurrijke bewoners van deze Eindhovense volkswijk.

Sinds 2008 heeft Gijs niet stilgezeten. Hij is van Eindhoven naar Amsterdam verhuisd en heeft een half jaar door Istanbul gezworven op zoek naar verhalen en beelden. Het beeldverslag dat dit opleverde, Başiboş, verscheen al afgelopen najaar, maar kreeg nog niet de aandacht die het wat mij betreft verdient.

Gijs Kast reisde zijn Turkse vriendin achterna, die een half jaar in Ankara ging studeren. Zelf koos hij voor Istanbul om ‘rond te struinen’ – de titel laat zich vertalen als dwalen of ronddolen. Zijn fascinatie begon met de vele straatverkopers in de miljoenenstad, maar breidde zich uit tot het registreren van arm en rijk en het in beeld brengen van de vele aspecten van de stad. Het leverde een boek op met stadsgezichten, persoonlijke observaties, typetjes en straatkatten, allemaal handgetekend door een talentvolle illustrator met een eigen stijl.

Illustratie - Istanbul getekend

Illustratie - Istanbul getekend

Illustratie - Istanbul getekend

Illustratie - Istanbul getekend

Illustratie - Istanbul getekend

Illustratie - Istanbul getekend

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties