+

Je bent wat je rijdt

Parijs wordt steeds meer een fietsstad. Rekken met huurfietsen verschijnen overal in het straatbeeld en er worden fietspaden aangelegd. Daarnaast wordt dit jaar ook de Tour de France voor de honderdste keer verreden. Voor de Franse vormgevers Thomas Pomarelle en …

Parijs wordt steeds meer een fietsstad. Rekken met huurfietsen verschijnen overal in het straatbeeld en er worden fietspaden aangelegd. Daarnaast wordt dit jaar ook de Tour de France voor de honderdste keer verreden. Voor de Franse vormgevers Thomas Pomarelle en Romain Bourdieux reden genoeg om eens in kaart te brengen wie nu eigenlijk wat voor type fiets rijdt. Net als bij auto’s zegt je fiets namelijk veel over hoe je in het leven staat.

Het resultaat is de website Cyclemon. Een kartonnen fiets zit er niet tussen, mijn oude gazelle evenmin. Mijn mountainbike levert me de typering ‘warrior’ op – niet iets om je voor te schamen. Ik herken verder aardig wat modellen. De ‘hipsterfiets’, de fixie, is ook in Nederland veel te zien. De ligfiets is volgens Cyclemon voor een ‘lazy guy’; ik herinner me vooral wiskundeleraren die ermee rondreden. Aardig is ook de achtergrond, die subtiel weergeeft in welke sociale omgeving de fiets volgens de ontwerpers gebruikt wordt. Wat zegt jouw fiets over jou?

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties