Jonathan Andrew: World War 2 Bunkers

Jonathan Andrew is afkomstig uit de buurt van Manchester maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij was lange tijd vooral bekend vanwege zijn kenmerkende en prijswinnende landschapsfotografie. Hierin toont hij doorgaans weidse, verlaten gebieden zonder enig spoor van menselijke aanwezigheid. In …

Jonathan Andrew is afkomstig uit de buurt van Manchester maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij was lange tijd vooral bekend vanwege zijn kenmerkende en prijswinnende landschapsfotografie. Hierin toont hij doorgaans weidse, verlaten gebieden zonder enig spoor van menselijke aanwezigheid. In de winter van 2008-2009 kwam daar verandering in. Toen werd zijn aandacht getrokken door de bunkers waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de geallieerden hoopten tegen te houden en die nog her en der in Europa te vinden zijn.

De serie ‘World War 2 Bunkers’ omvat verdedigingswerken in meerdere landen. Ze liggen langs de Noordzee en af en toe dieper het land in. Sommige bunkers moesten een aanval vanuit zee of uit de lucht afslaan, andere beschermden kwetsbare communicatiemiddelen. Eén bunker moest zelfs de illusie van een vliegveld wekken om geallieerde vliegtuigen te lokken en uit te kunnen schakelen. In deze serie zijn het niet langer enkel grauwe en plompe kolossen. Andrew heeft ze veelal in de winter gefotografeerd en altijd ’s nachts. De bunkers, ooit haastig opgeworpen en een symbool van oorlog en vernietiging, hebben daardoor iets tijdloos gekregen. Ze doen denken aan industriële monumenten of zelfs aan een plek als Stonehenge. En ze zijn mooi geworden. Het is de verdienste van Jonathan Andrew dat hij dit oorlogserfgoed letterlijk en figuurlijk in een ander licht weet te zetten.

Fotografie - Jonathan Andrew - World War 2 Bunkers

Fotografie - Jonathan Andrew - World War 2 Bunkers

Fotografie - Jonathan Andrew - World War 2 Bunkers

Fotografie - Jonathan Andrew - World War 2 Bunkers

Fotografie - Jonathan Andrew - World War 2 Bunkers

http://www.jonathanandrewphotography.com/
info@jonathanandrewphotography.com

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties