+

Jonge helden

Vandaag even iets anders. Geen mooie foto’s of bijzondere kunst. Vandaag even een moment van reflectie. Sinds het moment dat de Tunesiër Mohamed Bouazizi zichzelf in brand stak op 17 december 2010 omdat een corrupte overheidsfunctionaris voor de zoveelste keer zijn handelswaar …

Vandaag even iets anders. Geen mooie foto’s of bijzondere kunst. Vandaag even een moment van reflectie. Sinds het moment dat de Tunesiër Mohamed Bouazizi zichzelf in brand stak op 17 december 2010 omdat een corrupte overheidsfunctionaris voor de zoveelste keer zijn handelswaar in beslag had genomen, is er de Arabische lente. Zoals alle geschiedenis is dit een complex begrip voor een nog veel complexere situatie. Ons televisiescherm vult zich regelmatig met dappere journalisten, integere diplomaten en zo nu en dan een buikdansende politicologe die ons vertellen hoe het zit – of niet zit.

Ik hou zelf meer van concreet handelen en duidelijke doelen en wil graag de aandacht vestigen op de website Mideast Youth. De Engels-Arabische website is een verzamelsite voor allerlei kleine en grote groeperingen die op een bepaald vlak verandering zoeken in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Speciale aandacht is er voor toegankelijkheid van informatie, vrijheid van meningsuiting en rechten van minderheden. Zo is er een onderdeel dat zich richt op muziek als instrument van verandering, een app voor homojongeren om veilig met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen en een onderdeel dat protesten in alle landen herkent en verzamelt.

Dit digitale platform van verandering bestaat sinds 2006 en wordt vooral door jonge mensen onderhouden. De goed gebouwde en mooi ontworpen website is een voorbeeld voor iedereen die iets wil bereiken. Begin bij de basis, met het bouwen van een gemeenschap van mensen met hetzelfde ideaal, door het delen van informatie en het communiceren van duidelijke doelstellingen. Werk samen met gelijkgestemden en bouw een breed platform. En ten slotte, blijf actueel, heb geduld en wees internationaal.

Wil je graag een ander perspectief op de Arabische lente, kijk dan eens een avond niet naar die pratende hoofden op televisie, maar besteed een uurtje op deze site en kijk wat er op de grond gebeurt in de landen waar het om gaat. En doneer dan wellicht een klein bedrag. Omdat wij het zo gewoon vinden te hebben waar ze daar voor sterven om het te krijgen.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties