+

Kartonnen fiets

Nu het na de lange winter eindelijk weer leuk is om te fietsen, blijkt die van mij de langste tijd te hebben gehad. De rondgang die ik deed om te kijken wat er tegenwoordig zoal te koop is leverde een …

Nu het na de lange winter eindelijk weer leuk is om te fietsen, blijkt die van mij de langste tijd te hebben gehad. De rondgang die ik deed om te kijken wat er tegenwoordig zoal te koop is leverde een paar verrassende fietsen op. Rond 2006 verschenen de eerste fietsen van bamboe, wat milieuvriendelijk is en ook behoorlijk stevig schijnt te zijn. Dergelijke fietsen werden ontwikkeld voor de tropen, waar een fiets ervoor kan zorgen dat het inkomen van een huishouden met een derde stijgt. Inmiddels zijn ze, vaak geproduceerd in Ghana, ook in Nederland te koop. Bijvoorbeeld via BlackStarBikes en Bamboosero. Mooi, maar ook prijzig.

En de volgende vernieuwing dient zich alweer aan. De Israëlische ingenieur Izhar Gafni ontwikkelde afgelopen jaar een fiets van karton. Deze bestaat voor 90% uit karton en voor 9% uit hergebruikt materiaal als plastic flessen en oude autobanden. De overige 1% omvat onder andere een waterdichte coating, waardoor de fiets tegen water bestand is. Omdat het karton op een speciale manier gevouwen is, heeft het rijwiel een draagvermogen van 225 kilo. Het meest bijzonder is de kostprijs: zo’n 10 euro per stuk.

De fiets is ontwikkeld voor ontwikkelingslanden, maar inmiddels wordt ook ingezet op grote steden die hun inwoners en bezoekers gratis of goedkoop vervoer willen aanbieden. CardboardTech werkt hard aan het op de markt brengen van de kartonnen fiets. Wil je op de hoogte blijven, volg ze dan op facebook. De onderstaande video laat zien dat het vooralsnog een ambachtelijk proces is, met urenlang handwerk. Het duurt nog wel even voordat de kartonnen fiets van de lopende band rolt. Ik vrees dan ook dat ik nog een tijdje met mijn oude bakkie vooruit moet.

Door: Pepijn Reeser

Izhar Gafni toont de ontwikkeling van zijn kartonnen fiets.

2 reacties

Reacties

  1. anton tel schrijft:

    geweldige actie en wat een mooi ding ik wil er heel graag een hebben wat moet ik hier voor doen ???

    echt geweldig jongens wat een gaaf ding