+

Knutselen met IKEA

Bij mijn schoonmoeder sta ik te boek als handige jongen. Dus als er een meubel in elkaar moet worden gezet of een lamp moet worden opgehangen, dan lokt ze me met een heerlijke maaltijd en ben ik vervolgens de rest …

Bij mijn schoonmoeder sta ik te boek als handige jongen. Dus als er een meubel in elkaar moet worden gezet of een lamp moet worden opgehangen, dan lokt ze me met een heerlijke maaltijd en ben ik vervolgens de rest van de avond bezig met het lezen van doe-het-zelfinstructies. Zo nu en dan zit daar ook een bouwpakket van IKEA tussen.

Als je verschillende IKEA-meubels in elkaar hebt gezet, gaat het opvallen dat vaak dezelfde onderdelen worden gebruikt. Sterker nog: als je bij IKEA iets koopt, kun je de onderdelen zelf bij elkaar zoeken in hun enorme magazijn. Het is als Lego: het plaatje op de verpakking laat een vliegtuig zien, maar het zijn dezelfde onderdelen als twee autootjes.

De ontwerpers Samuel Bernier en Andreas Bhend moeten aan deze vergelijking hebben gedacht toen ze besloten om zich niet te houden aan de IKEA-instructies voor de Frosta-kruk en met de onderdelen van twee krukken een kinderloopfiets bouwden. Eerder werden de Frosta-krukken al gebruikt om een slee mee te maken. Van beide project zijn de instructies te vinden op Instructables, een website waar je doe-het-zelfprojecten kan vinden.

Het ‘hacken’ van IKEA-producten is niet nieuw. In 2008 vroeg Platform21, een broedplaats voor een nieuw te bouwen designmuseum in Amsterdam dat van 2006 tot 2009 bestond, Nederlandse designers om IKEA-ontwerpen te herontwerpen. In dit project Platform21 = Hacking IKEA werd onder andere de IKEA-vaas van Hella Jongerius gecombineerd met andere producten uit het IKEA-assortiment. Het biedt inspiratie om mijn schoonmoeder eens met een eigen creatie te verrassen.

Door: Dennis Tap

Geef je reactie

Reacties