+

Ieder mens is mooi – Me We

Me We is een overzicht van het werk van portretfotograaf Koos Breukel, en de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling die nu te zien is in het Fotomuseum in Den Haag. Het boek bevat honderden portretten uit de ongeveer twintig jaar …

Me We is een overzicht van het werk van portretfotograaf Koos Breukel, en de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling die nu te zien is in het Fotomuseum in Den Haag. Het boek bevat honderden portretten uit de ongeveer twintig jaar dat Koos Breukel bekende en onbekende mensen vastlegt en levert gegarandeerd uren kijkplezier op.

Globaal volgt het boek de levensloop van de mens, van conceptie tot de dood, in net geen 400 pagina’s. Ouder worden is echter geen expliciet thema, het gaat hier eerder om al het leven dat in de tussentijd geleefd wordt. Alle emoties komen voorbij, net als tal van bijzondere momenten in het leven: verliefdheid, verlies, verdriet en vreugde.

Omdat Koos Breukel mensen krachtig in beeld brengt, met veel oog voor detail, zijn de portretten heel overtuigend. Zijn werk geeft ruimte om echt naar mensen te kijken, zonder vooroordelen. Het gevoel dat dit bij mij oproept, is: wat zijn alle mensen mooi.

Het boek bevat echte juweeltjes. Zo zien we Mees Jongema drie jaar voor zijn bekende portret waarmee Breukel in 2012 de Nationale Portretprijs won. De verschillen (en overeenkomsten) tussen de knul uit 2007 en de jongeman uit 2010 boeien mateloos. Ook de vele bekende Nederlanders die soms jaren na hun hoogtepunt vastgelegd zijn, maken dat je blijft bladeren.

Opvallend is de aanwezigheid van honden in het boek. Hond Binkie heeft z’n eigen portret, ook in veel andere portretten komt een trouwe viervoeter voorbij. Mijn favoriet is het portret van dierenfotografe Charlotte Dumas, nu zelf met hond in beeld gebracht in een Amsterdams park in 1998. Ze kijkt de verte in, de hond recht in de lens, onvergetelijk.

Me We van Koos Breukel, met een voorwoord van Erwin Mortier en een nawoord van Hedy van Erp, is veel meer dan een koffietafelboek. Het is een document van het leven, van Nederlanders en van een heel bijzondere fotograaf. Aanrader!

Een selectie portretten uit het boek Me We is te koop bij De gulle ekster, genummerd en gesigneerd door Koos Breukel.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties