+From the series Tí, Waidua Sebái, Novi Sebái, Filemon Nato, Eta Nato © Koos Breukel and Roy Villevoye - Courtesy the artists, Motive Gallery and Van Zoetendaal Collections

Koos Breukel & Roy Villevoye – Tí

Stel je voor dat je drie dagen reist, weg van de bewoonde wereld, door een nauwelijks toegankelijk Mangrove-moeras en je komt plotseling in een dorpje waar de mensen niets weten van de wereld zoals jij die kent. Waar ze al generaties in …

Stel je voor dat je drie dagen reist, weg van de bewoonde wereld, door een nauwelijks toegankelijk Mangrove-moeras en je komt plotseling in een dorpje waar de mensen niets weten van de wereld zoals jij die kent. Waar ze al generaties in volledig isolement wonen. Wat verwacht je aan te treffen?

Koos Breukel en Roy Villevoye deden precies dat. Zij trokken met een motorprauw naar de Asmat in het dorpje Tí op Papoea-Nieuw-Guinea, waar ze de bewoners allebei fotografeerden. Met dezelfde camera maar vanuit hun eigen interesse en discipline: Villevoye de kunstenaar en Breukel de fotograaf. Breukel binnen in een kleine mobiele fotostudio en Villevoye buiten. Dezelfde mensen, alleen of in een groepje. De foto’s werden meteen geprint en meegegeven. Voor de meeste inwoners was het de eerste en misschien ook wel de laatste keer dat ze werden gefotografeerd.

De beelden geven in eerste instantie de indruk dat de wereld van de massaproductie wel degelijk toegang heeft gevonden in deze kleine gemeenschap. De kleren die de inwoners van Tí dragen zijn herkenbaar van ons straatbeeld. Maar als je weet dat deze kleren vaak via ruilhandel in het bezit van de drager zijn gekomen ga je al anders kijken. Poseren is voor deze mensen geen kopie van wat ze kennen van televisie of uit tijdschriften, want die hebben ze niet. Het is zoals het is. De mens in relatie tot zichzelf en de natuur – en een klein moment in relatie met die indringer, de camera.

Tí van Koos Breukel & Roy Villevoye is te zien in FOAM van 12 april tot 19 juni. Het boek bij de tentoonstelling (Lecturis & Van Zoetendaal) is zeker ook de moeite waard door de toevoeging van de prachtige teksten van Tijs Goldschmidt en Hans den Hartog Jager.

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties