+Design - Lelijke huizen - De gulle ekster

Lelijke huizen

‘De Belg wordt met een baksteen in de maag geboren’, zo luidt een Vlaams spreekwoord dat de bouwwoede van onze zuiderburen probeert te verklaren. Vrij vertaald: iedere Belg droom ervan ooit een eigen huis te bouwen. Dat die droom zo …

‘De Belg wordt met een baksteen in de maag geboren’, zo luidt een Vlaams spreekwoord dat de bouwwoede van onze zuiderburen probeert te verklaren. Vrij vertaald: iedere Belg droom ervan ooit een eigen huis te bouwen. Dat die droom zo nu en dan nachtmerriewaardige creaties oplevert, toont het blog Ugly Belgian Houses.

Op dit blog verzamelt Hannes Coudenys sinds 2011 (met een kleine onderbreking uit angst voor rechtszaken) de lelijkste huizen van België. Het zijn huizen zoals je ze kunt tegenkomen in kleine dorpjes, langs doorgaande wegen of in rustige buitenwijken. Soms is de lelijkheid welhaast mooi te noemen, zoals bij mijn voorlopige favoriet.

Het zijn in ieder geval stuk voor stuk huizen die je in Nederland niet zo snel zult tegenkomen. Dat is volgens mij maar goed ook, al schreef een Vlaamse vriend me ter verdediging dat deze extreme lelijkheid te verkiezen valt boven Nederlandse middelmatigheid. Als ik onderstaande voorbeelden zie, heb ik daar toch mijn twijfels over.

Door: Pepijn Reeser

Design - Lelijke huizen - de gulle eksterDesign - Lelijke huizen - de gulle ekster

Geef je reactie

Reacties