+Lincoln in kleur – De gulle ekster

Lincoln in kleur

Ik vind het geweldig om door de fotocollecties te scrollen die de laatste jaren online zijn gezet. Foto’s van hoe Nederland er in de negentiende eeuw uitzag bijvoorbeeld, of iconische beelden van Amerika. Alleen: die foto’s geven vaak een verstild …

Ik vind het geweldig om door de fotocollecties te scrollen die de laatste jaren online zijn gezet. Foto’s van hoe Nederland er in de negentiende eeuw uitzag bijvoorbeeld, of iconische beelden van Amerika. Alleen: die foto’s geven vaak een verstild beeld van het verleden. Dat heeft technische redenen, maar komt vooral doordat het grootste deel zwart-wit is.

Dat vond ook de Zweedse Sanna Dullaway.

Alleen heeft zij de vaardigheden om daar iets aan te doen. Ze brengt de ‘colorized photo’, de ingekleurde fotografie, op een niet eerder vertoond niveau. Zelf ben ik erg onder de indruk van haar bewerking van de iconische brandende Tibetaanse monnik. Maar de meeste belangstelling gaat uit naar haar serie over de Amerikaanse Burgeroorlog, waarover binnenkort een boek verschijnt.

Mocht je zelf bijzondere oude foto’s hebben liggen die een opknapbeurt verdienen, hou haar dan in de gaten: zodra dat boek klaar is neemt ze weer particuliere opdrachten aan.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties