Martin Usborne: Honden in auto’s

Het abonnement Goed volk van Joost van den Broek bevat een mooie foto van twee Turkse honden in de achterbak van een auto.  Het beeld sprak me aan; sinds ik erop let, zie ik in mijn eigen omgeving steeds vaker …

Het abonnement Goed volk van Joost van den Broek bevat een mooie foto van twee Turkse honden in de achterbak van een auto.  Het beeld sprak me aan; sinds ik erop let, zie ik in mijn eigen omgeving steeds vaker honden in auto’s. Soms verdedigen ze het territorium van hun baasje, een andere keer wachten ze lijdzaam op diens terugkeer en af en toe lijkt het net alsof ze zelf achter het stuur zitten.

Honden in auto’s zijn ook het onderwerp van een fotoserie door Martin Usborne uit Londen. Zijn werk gaat over de relatie tussen de mens en andere dieren. Voor deze serie putte hij uit zijn eigen ervaringen; trouwe viervoeters die op hun baasje wachten, deden hem denken aan de eerste keer dat hij als kind zelf een kwartiertje op de auto moest passen. Het was een beangstigende ervaring, zou de bestuurder wel echt terugkomen? Die angst is terug te zien in deze donkere foto’s. Persoonlijk vind ik ze ook iets grappigs hebben. De honden komen op mij over als lieve, trouwe en soms wat dommige schepsels. Eigenlijk zoals honden doorgaans zijn – alleen dan uitvergroot doordat ze in de auto wachten.

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Fotografie - Martin Usborne: Honden in auto’s

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties