+

“Het belangrijkste blijft toch of je geraakt wordt”

Michiel Hogenboom is samen met Carolien Smit oprichter van het platform We Like Art. Met het gelijknamige blog en activiteiten zoals de Start Buying Art-beurs en bijdragen aan Art Rotterdam helpt hij veel mensen bij de aanschaf van kunst. Michiel …

Michiel Hogenboom is samen met Carolien Smit oprichter van het platform We Like Art. Met het gelijknamige blog en activiteiten zoals de Start Buying Art-beurs en bijdragen aan Art Rotterdam helpt hij veel mensen bij de aanschaf van kunst. Michiel is daarnaast ook zelf kunstenaar. We vroegen hem naar zijn verzameling en kregen tips voor de beginnende kunstkoper.

 

Wat is het eerste kunstwerk dat je ooit aangeschaft hebt? Waarom kocht je dat werk?

Het eerste werk dat ik kocht was een tekening die ik na een atelierbezoek aan Ronald Ophuis kreeg ik niet meer uit mijn hoofd kreeg. De tekening toont de Italiaanse schrijver en regisseur Pasolini terwijl die Giotto speelt, een karakter uit de Decamerone van Boccaccio. Op het vel zit een stuk vrij lomp gekwaste vette lichtblauwe olieverf – mooi zo naast de met potlood gearceerde kop van Pasolini. Een dubbele hommage eigenlijk, prachtig toch? Ik heb Ronald gebeld en gevraagd of ik het werk mocht kopen en nu hangt het al jaren hier in huis. Ik kijk er graag naar.

 

Wat is het meest bijzondere werk in jouw collectie?

Oei, dat is lastig. Ik vind ‘collectie’ trouwens een beetje zwaar klinken. Maar eerlijk is eerlijk – ik heb veel werken van collega’s thuis aan de muur hangen. Het is als kunstenaar heel bijzonder om je vrijwel dagelijks te verhouden met het werk van collega’s die je bewondert. Als ik er één uit mag halen dan kies ik een fijn schilderijtje van Eva Raeder van een naakte dame achter een boompje. Je kunt bijna het aantal kwaststreken tellen, het is niet super virtuoos maar zo heerlijk intens geschilderd – het knalt ondanks zijn bescheiden formaat van de wand. Ik ben dol op haar gruizige kleuren en haar vlot-stugge manier van schilderen, een soort harkerige schwung zoals in de gitaarsolo’s van Neil Young. IJzersterk.

 

Waar let je op bij het kopen van een kunstwerk?

Ik zie door mijn werk voor We Like Art veel moois voorbijkomen en moet me met veel te grote regelmaat beheersen. Het belangrijkste blijft toch of ik geraakt word door het werk. Buikgevoel, verliefdheid – het lijkt een cliché maar het is echt zo dat ik word overvallen door het gevoel dat ik eigenlijk niet zonder een kunstwerk kan. Het werk elke dag wil kunnen bekijken en onder handbereik hebben, als die koorts er is dan is er aan de eerste voorwaarde voldaan.

Verder verdiep ik me natuurlijk in het werk van de kunstenaar, de context maakt het meer bijzonder. De achtergrond van het werk en de kunstenaar is als een soort klankkast, die versterkt en geeft stevigheid en verdieping. Ik wil natuurlijk weten of werk stand gaat houden, hoe het materiaalgebruik is. Ik heb geen ladekast voor kwetsbaar werk, de aanwinsten moeten gewoon aan de wand kunnen hangen.

 

Van welke kunstenaar of ontwerper ben je op dit moment onder de indruk?

Het barst momenteel van de kunstenaars die ik bewonder. We waren onlangs voor een videoportret op bezoek in het atelier van Roy Villevoye – hij liet ons werk zien en vertelde verhalen over zijn reizen naar de Asmat in Papua Nieuw Guinea. Wat een heerlijke kunstenaar. Ik kon nooit zo goed in zijn werk komen. Nu laat het me niet los en moet ik er vaak aan denken.

 

Wat is jouw gouden tip voor een beginnende verzamelaar?

Bekijk veel tentoonstellingen en lees je suf. Verdiep je in de kunstwereld en de kunstenaars die je aanspreken. Luister naar je buikgevoel en sla niet onmiddellijk grote bedragen stuk. Rustig beginnen. De allerbelangrijkste tip is natuurlijk: volg We Like Art. Als je begint met het kopen van kunst dan vind je bij onze veel relevante informatie, ons blog is specifiek gericht op de niet-ingewijde startende kunstkoper.

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties