+

MMXIV. De Rode Duivels

Voetbal is oorlog, vond Rinus Michels. Voetbal is veel dingen voor veel mensen, maar weinigen zullen voetbal associëren met kunst. Een enkele wonderschone pass, goal of omhaal daargelaten is voetbal bikkelen en knokken. Oorlog dus, geen kunst. Met de WK …

Voetbal is oorlog, vond Rinus Michels. Voetbal is veel dingen voor veel mensen, maar weinigen zullen voetbal associëren met kunst. Een enkele wonderschone pass, goal of omhaal daargelaten is voetbal bikkelen en knokken. Oorlog dus, geen kunst.

Met de WK voetbal in Brazilië voor de deur dacht de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren daar anders over. Samen met de Vlaamse sportjournalist Stijn Vanderhaeghe maakt hij een van de mooiste kunstboeken over sport. Onder de titel MMXIV (2014) fotografeerde Vanfleteren alle Rode Duivels, als mannen van vlees en bloed, als gladiatoren, als erotische pin-ups bijna. Sommige portetten zijn close-ups, anderen ten voeten uit, maar de meest interessante zijn de duo-portretten waar de fotograaf de voetballers als balletdansers choreografeert. 

Wat ook erg opvalt aan deze serie is dat het genot dat deze mannen hadden bij de fotosessies van de pagina’s afspat. Er is veel te doen over de ego’s van voetballers, maar daar is hier niets van te merken. Dat is een groot compliment aan de fotograaf. Vanfleteren weekt wel vaker iets los uit het karakter van zijn geportretteerde. In 2012 won hij de Nationale Portretprijs van de Zilveren Camera met een portret van Rem Koolhaas. De architect die zelden iemand dichtbij laat komen en zich altijd weet te verschuilen achter een stug front, werd hier tegelijkertijd kwetsbaar en roofzuchtig neergezet.

In MMIXV laat Vanfleteren zien dat context cruciaal is bij een eerste indruk. Hier is Vanfleteren geïnteresseerd in het “lichaam als werktuig”, in “volle spieren, taaie pezen en vele littekens” en niet in het spelletje, in stadions of de voetbal. Door het gebruik van zwart-witfotografie in een special ingerichte daglichtstudio ademt deze hommage aan de lichamelijkheid van de sporter tevens een unieke tijdloosheid. Niet eerder was voetbal zo mooi.

+Boeken - Axel WitselAxel Witsel
+Boeken - Christian Benteke en Kevin De BruyneChristian Benteke en Kevin De Bruyne
+Boeken - Dries Mertens Steven DefourDries Mertens Steven Defour
+Boeken - Eden HazardEden Hazard
+Boeken - Kevin MirallasKevin Mirallas
+Boeken - Jan VertonghenJan Vertonghen

Stefan Vanfleteren: MMXIV. De Rode Duivels

Door: Erik Schilp

Geef je reactie

Reacties