+

De gulle ekster bezoekt: Mode Biënnale Arnhem

Bij mij in Arnhem is de Mode Biënnale een evenement dat leeft in de stad. Winkels besteden er in hun etalages aandacht aan, bedrijven sponsoren en iedereen gaat erheen. De ambities zijn echter groter: Moba 13 streeft naar internationale uitstraling. …

Bij mij in Arnhem is de Mode Biënnale een evenement dat leeft in de stad. Winkels besteden er in hun etalages aandacht aan, bedrijven sponsoren en iedereen gaat erheen. De ambities zijn echter groter: Moba 13 streeft naar internationale uitstraling. Ik weet niet of het hele programma met lezingen en tentoonstelling dat waarmaakt, maar voor wie geïnteresseerd is in mode is het zeker de moeite waard om deze week nog een bezoek te brengen.

Het hart van het dit jaar voor de vijfde keer georganiseerde evenement is het nieuwe gebouw Rozet, waar dit najaar ook de bibliotheek haar intrek neemt. In dit mooie, robuuste onderkomen is veel hout verwerkt, het biedt daardoor een mooi en monumentaal decor voor de bijzondere mode die hier te zien is.

Het thema van deze biënnale luidt ‘Fetishism in Fashion’. Ik associeerde dit in eerste instantie met zweepjes, verkleedpartijen en striptease. In de tentoonstelling komen dit soort elementen wel terug, bijvoorbeeld in de mood room waarmee de tentoonstelling begint of in enkele video-opstellingen. Het levert bij een aantal moeders en dochters die hier gezamenlijk rondlopen af en toe wat zichtbare ongemakkelijkheid op.

Maar het thema blijkt ook een brede kapstok voor allerlei soorten bijzondere mode. Mooie voorbeelden laten zien wat er in de modewereld speelt. Het gaat dan om de vele linten, strikken, koorden, banden en riempjes die vaak terugkomen, en over mode die, in een globaliserende wereld, juist dichter bij huis blijft en folkloristische, regionale of nationalistische trekken krijgt. Of over ontwerpers die zich verzetten tegen de vergankelijkheid en tegen het consumentenaspect van mode en bijvoorbeeld afval als materiaal gebruiken.

Inhoudelijk spreekt de ene zaal me meer aan dan de andere. Enkele zalen gaan over bewegingen die streven naar spiritualiteit of naar kind-zijn. Het is de vraag in hoeverre je hier, zoals curator Lidewij Edelkoort, een volwaardig ‘isme’ (zoals absurdisme of japonisme) in wilt zien. Maar visueel is alles erg aansprekend. Er is werk van topontwerpers te zien en in iedere zaal valt iets te beleven. Dat geldt overigens ook voor de andere locaties. De Eusebiuskerk bevat bijvoorbeeld een aardige serie schorten en een kleurige opstelling van de Arnhemse ontwerpers People of the Labyrinths. Zij lieten zich inspireren door religies. Andere locaties tonen afstudeerwerk uit Arnhem en Londen of mannelijke accessoires en ook Burgers Zoo doet mee. Nog tot 21 juli te bezoeken.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties