+

Mooie flesjes

Het is nu ondenkbaar, maar tot zo’n honderdvijftig jaar geleden hadden drankflessen vaak geen etiket. Tegenwoordig is het voor een serieuze producent van bier of frisdrank misschien wel belangrijker hoe het flesje eruitziet dan wat er precies in zit. Dat …

Het is nu ondenkbaar, maar tot zo’n honderdvijftig jaar geleden hadden drankflessen vaak geen etiket. Tegenwoordig is het voor een serieuze producent van bier of frisdrank misschien wel belangrijker hoe het flesje eruitziet dan wat er precies in zit. Dat levert allerlei bijzondere ontwerpen op. Een mooi overzicht biedt bijvoorbeeld het blog Oh Beautiful Beer, dat goed ontworpen bierverpakkingen uit de hele wereld toont. Sommige ontwerpen blijven dicht bij het standaardrecept van logo en naam. Af en toe komen ook hele creatieve en bijzondere ontwerpen langs. Bijvoorbeeld het blik dat is ingepakt met een laagje papier, zoals mandarijntjes vroeger, het zwart-witte Porter de Glace of de leuke illustraties van Partizan Beer.

Vooral als ik in Duitsland ben valt me iedere keer weer op hoe onderscheidend en opvallend sommige verpakkingen zijn, of het nu gaat om bier of een alcoholvrij initiatief als Bionade. Kennelijk ben ik niet de enige die dat vindt, want de laatste tijd kom ik in Nederland steeds vaker dit soort Duitse flesjes tegen. Dat komt onder andere door het Utrechtse Trinkgarten, dat een fascinatie heeft voor mooie flesjes. Trinkgarten fleurt festivals en culturele initiatieven op met Duitse frisdranken als Club Mate, MischMasch, Fritz-Kola en Wostok. Gelukkig gaat het niet alleen om de looks maar smaakt het ook nog goed.

Grote spelers als Heineken en Coca-Cola hebben natuurlijk goede ontwerpers in dienst, maar die hebben vaak minder speelruimte dan de vormgevers van kleinere bier- en frisdrankproducenten. Ken jij nog mooie voorbeelden van brouwerijen bij jou in de buurt?

Door: Pepijn Reeser

1 reactie

Reacties