+

Moscot is moving

Deze weken verhuist de vintage brillenproducent Moscot. Geen groot nieuws zou je zeggen, maar als je het winkeltje op de eerste verdieping van 118 Orchard Street in New York kent, besef je meteen dat er weer een hoofdstuk in het …

Deze weken verhuist de vintage brillenproducent Moscot. Geen groot nieuws zou je zeggen, maar als je het winkeltje op de eerste verdieping van 118 Orchard Street in New York kent, besef je meteen dat er weer een hoofdstuk in het bijzondere verleden van deze klassieker wordt afgesloten.

Hyman Moscot komt in 1899 aan op Ellis Island als een van de vele immigranten uit Oost-Europa. Vanaf een karretje verkoopt hij kant-en-klare brillen in de New Yorkse Lower East Side. Hij is vooral te vinden rond Orchard Street. In 1925 openen Hyman en zijn zoon Sol hun eerste winkel op Rivington Street en in 1936 verhuist het bedrijf naar het pand waar het zich tot op de dag van vandaag bevindt: 118 Orchard Street. De verhuizing is dus bijzonder, maar blijft wel binnen de traditie van het familiebedrijf, dat altijd zijn basis heeft gehad in de joods georiënteerde volksbuurt van de Lower East Side. Moscot gaat namelijk naar … 108 Orchard Street, net aan de overkant van Delancey Street.

De brillen van Moscot behoren tot de belangrijkste stijliconen uit de Verenigde Staten. Buddy Holly droeg ze, maar ook Kate Moss, Snoop Dogg, Kiefer Sutherland, Demi Moore, Lady Gaga, stijlgoeroe Nick Wooster en Johnny Depp zijn regelmatig te zien met de brillen van het merk.

Klassiekers als de Lemtosh, de Terry en de Carrington zie je regelmatig. Op de neus van enkele gulle eksters bijvoorbeeld, maar als je goed kijkt eigenlijk overal. Bij een bezoek aan New York mag je Moscot niet overslaan. Je vindt hem op Orchard Street of in een van de nieuwere winkels op 159 Court Street in Brooklyn of op 69 West 14th Street in Manhattan.

Door: Erik Schilp

 

 

Geef je reactie

Reacties