+Portret van Miep Molendijk uit het abonnement Nederlanders van Koos Breukel

Nederlanders uitgelicht

Koos Breukel (1962) is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. Voor voor het abonnement Nederlanders van De gulle ekster selecteerde hij onlangs vier nieuwe foto’s. Het zijn, net als de eerste vier foto’s, portretten van bekende en onbekende Nederlanders. …

Koos Breukel (1962) is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. Voor voor het abonnement Nederlanders van De gulle ekster selecteerde hij onlangs vier nieuwe foto’s. Het zijn, net als de eerste vier foto’s, portretten van bekende en onbekende Nederlanders. Dat is een bewuste keuze: Breukel heeft zich ten doel gesteld om uiteindelijk alle Nederlanders te fotograferen, niet alleen diegenen die daarvoor vanwege hun functie of positie doorgaans in aanmerking komen. Dat is een utopie, maar verklaart wel waarom hij bijvoorbeeld op allerlei plekken in Nederland opduikt om mensen voor een klein bedrag op de foto te zetten. Ook rond zijn overzichtstentoonstelling in het Haagse Fotomuseum is het mogelijk om je door hem te laten vereeuwigen.

Koos Breukel fotografeert in opdracht, maar nodigt ook regelmatig mensen uit in zijn studio. Zijn portretten hebben vaak iets gemeenschappelijks, namelijk dat ze mensen tonen die tegenslag hebben ervaren en daardoor sterker zijn geworden. Veel portretten stralen dan ook iets krachtigs uit, ze tonen mensen die tegen de wind in hebben gefietst en niet omver zijn geblazen. Het portret van Annabelle Birnie dat Breukel schoot in de tijd dat zij werd behandeld tegen kanker is hiervan een mooi voorbeeld, net als de foto van Miepie Molendijk die zich verzoend heeft met zichzelf. Ook de portretten van Jan Wolkers, Ata Kandó en Ruud Lubbers tonen hoe het leven sporen heeft nagelaten.

De foto’s van Koos Breukel zijn bij De gulle ekster los te bestellen. Met een abonnement verzamel je de hele serie, en ontvang je daarnaast een unieke bewaardoos en jaarlijks een door Breukel geselecteerde extra foto.

Door: Pepijn Reeser

+Fotografie - Loes LucaLoes Luca
+Fotografie - Ruud LubbersRuud Lubbers

+Fotografie - Ata KandóAta Kandó
+Fotografie - Miepie MolendijkMiepie Molendijk
Geef je reactie

Reacties

Geef je reactie op “Nederlanders uitgelicht”

Your email address will not be published.

*: Je moet dit veld invullen.