+Fotografie - Nurture studies - 12 september 2011

Nurture studies

Zaaien, oogsten en fotograferen. Dat is wat Diana Scherer (1971) de afgelopen twee jaar deed. Het resultaat van haar werk is een tot de verbeelding sprekende serie die ze de naam Nurture studies meegaf: een onderzoek naar vorming, naar het …

Zaaien, oogsten en fotograferen. Dat is wat Diana Scherer (1971) de afgelopen twee jaar deed. Het resultaat van haar werk is een tot de verbeelding sprekende serie die ze de naam Nurture studies meegaf: een onderzoek naar vorming, naar het grootbrengen van planten – uiteenlopend van paardenbloemen en brandnetels tot sierplanten.

Iedere plant werd ingezaaid in een vaas die, als de plant tot wasdom was gekomen, werd verwijderd. Daardoor hielden de wortels de vorm van de vaas. Op de foto’s van Scherer zijn de wortels daardoor minstens zo interessant als wat zich boven de aarde afspeelt. Ze zijn soms wijd vertakt en altijd aanwezig. Ik denk dat het door hun vorm komt dat ook de planten die we doorgaans onkruid noemen nu ineens iets heel moois hebben.

Het zijn kwalitatief goede foto’s en ze staan in een interessante traditie. Kunstcritici hebben opgemerkt dat het verstilde beelden zijn die aan 17e-eeuwse stillevens doen denken en dat de planten, die soms al licht aan het verwelken zijn, een verwijzing vormen naar de vergankelijkheid van het leven. Ook doet het denken aan plantenboeken uit de jaren ’70 van de 20e eeuw. Wat mij vooral aanspreekt is de creativiteit en de humor van de serie. Ik vind het slim bedacht en mooi uitgevoerd. Het onderzoek naar vorming is wat mij betreft dan ook meer dan geslaagd.

De serie Nurture studies is tot 29 juni te zien bij Friday Next Amsterdam (ism Seelevel Gallery). Er zijn ook nog enkele exemplaren van het bijbehorende boek beschikbaar.

Door: Pepijn Reeser

Geef je reactie

Reacties