Olei is olie uit Galicië, gemaakt van een nagenoeg uitgestorven olijfsoort die nu met zorg teruggebracht wordt. Ambachtelijk, kleinschalig en vol nostalgie naar een tijd waarin iedereen z’n eigen olie perste. De lekkerste olijfolie die ik ooit geproefd heb zat …
Olei is olie uit Galicië, gemaakt van een nagenoeg uitgestorven olijfsoort die nu met zorg teruggebracht wordt. Ambachtelijk, kleinschalig en vol nostalgie naar een tijd waarin iedereen z’n eigen olie perste.
De lekkerste olijfolie die ik ooit geproefd heb zat in een zeer herkenbare fles: Coca-Cola, 1 liter. Gemaakt van zelf geraapte olijven diep in het binnenland van Caceres, Spanje. Dik als stroop en met de snijdende bitterheid die goede en verse olijfolie kenmerkt.
Het is bijna onmogelijk om olie van deze kwaliteit op de (Nederlandse) markt te vinden. Onlangs liep ik, weer in Spanje, een fles tegen het lijf die qua verhaal en smaak minstens zo bijzonder is.
Ook de fles is mooi, de prijs schappelijk (10 euro voor 250ml), dus een prima keus om cadeau te geven. Nog een voordeel: de kans dat je de naam vergeet is ook bijna uitgesloten.
Jasper is een cultureel innovator, digitaal strateeg en koffieliefhebber. Hij reist de wereld over op zoek naar het nieuwe in het raakvlak van kunst en cultuur, media en technologie. Ook adviseert hij bij innovatieve culturele projecten, van het crowdsourcen van een performing arts festival tot Van Gogh in 3D, samen met oliesjeiks, bibliothecarissen, docenten en de politiek. Jasper spreekt regelmatig over zijn werk op conferenties en schrijft het blog themuseumofthefuture.com. Voor De gulle ekster blogt hij over alles wat met zijn vakgebied te maken heeft.
Reacties