+

Op zoek naar een boekenkast

Een boekenkast trekt in bijna ieder interieur de aandacht. Het valt dan ook niet mee om een keuze te maken voor een nieuwe om de steeds groeiende berg boeken in toom te houden. Ik zoek iets meer bijzonders dan een …

Een boekenkast trekt in bijna ieder interieur de aandacht. Het valt dan ook niet mee om een keuze te maken voor een nieuwe om de steeds groeiende berg boeken in toom te houden. Ik zoek iets meer bijzonders dan een Billy of Kewlox, maar wil ook weer niet de hoofdprijs betalen voor Scandinavisch design.

In een winkel in Utrecht kwam ik stapelsysteem Muuto van de Deense ontwerper Julien De Smedt tegen. Door kastjes van verschillende maten en in twee kleuren op elkaar te zetten krijg je een bescheiden en luchtige kast. Op de website kun je naar hartenlust stapelen, hoewel ik het niet zo mooi krijg als op de promotiefoto’s. Ervaren stapelaars kunnen helemaal hun hart ophalen met de door Tetris geïnspireerde kasten van Tetrad.

De ABC kast van ontwerpers Eva Alessandrini en Roberto Sapori is nog speelser. Ik zou de letters gebruiken om de boeken op alfabetische volgorde te houden, maar een creatieve geest kan er nog veel meer mee. Prijs op aanvraag, dus dat zegt genoeg.

Omdat ik mijn boeken niet hoef te verstoppen spreken ook de Teebooks kasten me aan. Deze zijn zo ontworpen dat je de kast niet meer ziet als deze vol boeken staat. De planken zijn 15 centimeter diep, dus ongeschikt voor de meeste atlassen, kunst- en kinderboeken. Dit is de meest economische oplossing van de kasten die ik ben tegengekomen.

Mijn favoriet tot nu toe is het String systeem van de Zweedse ontwerper Peter Cohen. De kasten hangen aan dunne draden en lijken te zweven in de ruimte. Ze zijn op verschillende manieren samen te stellen. Enige nadeel: een kast zoals afgebeeld kost al snel vierduizend euro. Ik dacht meer aan een nul minder. Toch maar verder zoeken!

Kasten genoeg, maar ik ben nog niet overtuigd. Opslagruimte, prijs en ontwerp zijn steeds niet perfect en met zo’n belangrijk meubel sluit ik liever geen compromissen. Misschien heb jij een suggestie voor de ideale boekenkast?

Door: Jasper Visser

Geef je reactie

Reacties